Zamjenik ministra kulture Rusije

Јarilova: Ljubav između Srba i Rusa je jaka i zapad ne može da ih razdvoji

  • Извор: СРНА
  • 26.09.2021. 09:10

Zamjenik ministra kulture Rusije Olga Jarilova je rekla da je ljubav između Srba i Rusa jaka i Zapad ne može da udalji jedne od drugih.

Jarilova je ukazala na to da se ne smije dozvoliti da mlada pokoljenja ne znaju zajedničku bratsku istoriju već, kako je istakla, od rane mladosti moraju da uče svoju istoriju i znaju ko su im u prošlosti bili prijatelji i saveznici.

"Kultura je najbolji način da se vaspitavaju mlade generacije, da znaju za vijekovne veze Rusa i Srba", rekla je Jarilova za "Večernje novosti".

Ona je navela da Rusija i Srbija moraju još bolje sarađivati u organizovanju kulturnih manifestacija, jer što bude više istorijskih izložbi i gostovanja najboljih ansambala jačaće i veze između dva naroda.

Na pitanje mogu li priče Zapada o takozvanom "malignom uticaju Rusije i Kine na Balkan" da utiču na mlade da steknu pogrešđan utisak o pravim prijateljima i saveznicima, Jarilova je ocijenila da Srbija i Rusija moraju vaspitavati i obrazovati djecu i studente.

Na pitanje da li će, osim biste Aleksandra Nevskog u Beogradu, koja uskoro stiće kao poklon Sankt Peterburga, biti sličnih poklona i za manje gradove u Srbiji, ona je rekla da će Rusija voditi računa o tome, jer se ne smije koncentrisati na manifestacije samo u glavnim gradovima.

Jarilova je rekla da spaja ruske regione sa Srbijom kako bi je Rusi bolje upoznali, ali isto tako želi da Srbi posjećuju ne samo Moskvu i Sankt Peterburg, nego i druge krajeve Rusije.

Što se tiče planova za saradnju u oblasti kulture, Jarilova je rekla da postoji želja da se iduće godine organizuje što više izložbi i proširi saradnja pozorišta.

Jarilova je predvodila delegaciju Rusija koja je proteklih dana u Beogradu prisustvovala "Danima duhovne kulture Rusije u Srbiji", tokom koje je obilježeno i 145 godina od početka srpsko-turskog rata i dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju.

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.