Анонимни извор

Језива симулација напада на Русију, 40 милиона мртвих за минут

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 16.03.2024. 10:06

У 2018. години, почетком марта, уочи избора, руски председник Владимир Путин је представио нове оружане и нуклеарне способности Русије, гдје је посебно истакао пројекат нуклеарне ракете Сармат.

Том приликом објављена је и видео анимација – многи су тада сматрали старом можда 10 година – лансирања нуклеарне ракете, у којој се чини да је пројектил погодио Флориду. Било је оцјена да је говор који је одржао током излагања био најборбенији до тада.

Путин је тада рекао да је војска развила ново нуклеарно оружје способно да надмаши америчку одбрану. Током друге половине двосатног говора, како су тада пренијели медији, говорио је о најновијим руским војним способностима и, како је писао Вице, није био суптилан о томе коме је ово оружје намијењено.

Ово оружје диже талас од пола километра: Шта ако га Русија употријеби?

Ово оружје диже талас од пола километра: Шта ако га Русија употријеби?

Прво оружје које је Путин похвалио био је РС-28 Сармат, тешка интерконтинентална балистичка ракета дизајнирана да испоручи нуклеарну бомбу било гдје у свијету.

„Са способношћу да надмаши системе противракетне одбране, овај нови систем може да се користи у свим условима“, рекао је Путин и најавио снимак на коме се на почетку виде мобилни лансери у руској дивљини, затим се ракета диже у ваздух, а затим прелази у компјутерску анимацију исте ракете која лети око Земље. Његова мета била је западна обала Флориде, пренио је Вице.

Наводна симулација појавила се на друштвеној мрежи Икс

Сада се, с друге стране, на друштвеним мрежама може наћи наводна видео симулација, непознатог и непровјереног поријекла, која показује како би наводно могао да изгледа „осветнички“ нуклеарни удар ако би Русија испалила своје стратешко нуклеарно оружје, преноси Јутарњи лист.

Преписка изазвала буру: Одбио прељубу и очитао лекцију жени

Преписка изазвала буру: Одбио прељубу и очитао лекцију жени

Аутентичност снимка и информација које преноси - укључујући процјену људских жртава која према наводима са снимка износи 40 милиона у минуту - у овом тренутку се не може провјерити.

Ову видео анимацију је на Иксу, бившем Твитеру, објавио је корисник Украине Фронт Лине, који се на Иксу представља као медијска компанија, односно као „независни грађанин медиј у Украјини/бивши званични Твитер (профил) Секретаријата за међународне односе са јавношћу за штаб националног отпора 2014“.

У тексту поста корисник подсећа на анимацију одиграну у склопу Путиновог говора. "Али испоставило се да ову игру могу да играју двоје људи“, примијетио је корисник, не прецизирајући директно чији је то осветнички удар.

Симулација се појавила након што је Путин у свом најновијем интервјуу поново говорио о могућности нуклеарног сукоба. Руски предсједник је рекао да је Русија и даље у стању борбене готовости и потпуно спремна за нуклеарни рат, али да тренутно не жури ка њему.

Украјински напад пред зору: Мета још једна руска рафинерија

Украјински напад пред зору: Мета још једна руска рафинерија

„Са војно-техничке тачке гледишта, наравно, спремни смо“, рекао је Путин каналу Русија-1 и државној новинској агенцији РИА Новости, на питање да ли је земља заиста спремна за нуклеарни рат.

Он је рекао да САД разумију да ће, ако Русија распореди америчке трупе на руској територији, или у Украјини, тај корак бити третиран као интервенција. (У Сједињеним Државама) има довољно стручњака у области руско-америчких односа и у области стратешког одвраћања“, рекао је Путин. Због тога не мислим да сви овдје журе ка томе (нуклеарном сукобу), али ми смо спремни за то“, додао је он.

Он је поновио да је употреба нуклеарног оружја наведена у нуклеарној доктрини Кремља, чија политика утврђује околности под којима би Русија могла да употреби своје оружје. „Оружје постоји да би се користило“, рекао је он. „Имамо своје принципе“.

Још једна тешка несрећа у БиХ - више повријеђених

Још једна тешка несрећа у БиХ - више повријеђених

Али Путин је такође рекао да се Русија никада није суочила са потребом да користи нуклеарно оружје у Украјини. "Зашто нам је потребно да користимо оружје за масовно уништење? Никада није постојала таква потреба", рекао је он.

Коментаришући Путинове речи, портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер рекла је да је Вашингтон схватио да то значи да је руски лидер поновио нуклеарну доктрину Москве, али је оптужио Русију за „непромишљену и неодговорну“ нуклеарну реторику током сукоба у Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: