Турска

Још једна црква у Истанбулу постаје џамија

  • Извор: СРНА
  • 05.05.2024. 16:06

У Истанбулу ће сутра за вјернике свечано бити отворена џамија Карије, првобитно Црква Христа Спаситеља, која је до сада била музеј.

Свечаном отварању џамије за вјернике, послије 79 година, присуствоваће турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган путем видео-конференције, пише лист "Сабах".

Православна црква Хора или Црква Христа Спаситеља у пољу, подигнута је у четвртом вијеку, а 1511. године претворена је у џамију.


Краљ паприка на новим мукама

Краљ паприка на новим мукама

У џамију ју је преуредио Атик Али-паша, један од Бајазитових великих везира, и од тада је у функцији под називима "Атик Али-пашина џамија" и "Карије џамија".

Мозаици и фреске које се сматрају врхунцем византијске умјетности тада су прекривени слојем малтера.

Званичном одлуком власти 2. августа 1945. године грађевина је добила статус музеја и представљала је једну од најпосјећенијих туристичких атракција из византијског периода у Цариграду, уз Аја Софију и цистерну Базилику.

Прије четири године, одлуком предсједника Ердогана поново је пребачена у надлежност Предсједништва за вјерска питања, преноси "Раша тудеј Балкан".


Закуцао се у бандеру, а када видите ово ништа вам неће бити јасно - ФОТО

Закуцао се у бандеру, а када видите ово ништа вам неће бити јасно - ФОТО

Тада је и започета рестаурација овог значајног историјског објекта да би вјерници опет могли да се моле у њему.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм