Uhapšeno 27 ljudi

Južna Afrika: Nasilni protesti i hapšenja zbog presude Zumi

  • 10.07.2021. 16:28

Južnoafrička policija u pokrajni Kva Zulu Natal saopštila je da je danas uhapšeno 27 ljudi zbog nasilničkih protesta zbog odlaska u zatvor bivšeg predsjednika Džejkoba Zume.

Protesti su izbili nakon što se Zuma dobrovoljno predao vlastima i otišao na izdržavanje 15-mjesečne zatvorske kazne zbog nepoštovanja suda, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Vrhovni sud Južne Afrike odbio je zahtev Zume da se poništi presuda niže sudske instance, što se smatra i svojevrsnim testom da li se u post-aperthejdskoj J. Africi poštuje vladavina prava.

Predstavnik policije u provinciji Kva Zulu Natal potvrdio je da su policijske jedinice raspoređene u svim oblastima provincije, kao i da su demonstranti palili kamione i pljačkali prodavnice u prigradskim opštinama Durbana.

Ekipa Rojtersa je juče fotografisala demonstrante koji pale automobilske gume, blokiraju saobraćajnice i uzvikuju Zumino ime.

Bivši predsjednik odbacuje optužbe o korupciji pod njegovom administracijom i odbijao je da sarađuje u istražnom postupku koji je započet u posljednjim nedjeljama njegove vladavine.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.