Нова тачка

Јужна Кореја у страху

  • Извор: Б92
  • 27.10.2023. 09:10

Јужнокорејске и америчке трупе изводе ове недјеље вјежбе бојевом муницијом како би појачале капацитете да одговоре, саопштила је данас војска Јужне Кореје.

Како наводе, циљ је да појачају капацитете да одговоре на потенцијалан "напад у стилу Хамаса" из Сјеверне Кореје.

Ове двије земље редовно одржавају вежбе, али овонедељне вежбе услиједиле су након што је напад палестинске милитантне групе 7. октобра на Израел покренуо безбједносни аларм у Јужној Кореји, која са Сјеверном Корејом има најутврђенију границу на свијету, наводи АП.

Тенкови ушли у појас Газе

Тенкови ушли у појас Газе

Агенција додаје да експерти указују да сјевернокорејска далекометна артиљерија може да испали око 16.000 метака за сат времена у случају конфликта, што представља озбиљну пријетњу за Сеул, који се налази на свега 50-ак километара од границе са Сјеверном Корејом.

У тродневним вјежбама које су почеле у сриједу учествује 5.400 јужнокорејских и америчких војника, 300 артиљеријских система, 1.000 возила и дио опреме ратног ваздухопловства, саопштила је војска Јужне Кореје.

Лука Црепуљаревић о животу на селу: Ништа не живим лошије од своје генерације

Лука Црепуљаревић о животу на селу: Ништа не живим лошије од своје генерације

Како је наведено, вјежбе укључују ударе усмјерене да "уклоне изворе непријатељских артиљеријских провокација дугог домета у раном року". Сјеверна Кореја није одмах одговорила на вјежбе. АП наводи Јужна Кореја и Сједињене Државе проширују своје редовне војне вјежбе, суочене са "напредујућим нуклеарним програмом Сјеверне Кореје".

Од прошле године Сјеверна Кореја је извршила више од 100 ракетних тестова, од којих су неки симулирали нуклеарне нападе на Јужну Кореју и САД.

Познат идентитет страдалог у Гламочанима

Познат идентитет страдалог у Гламочанима

Милитантни палестински Хамас 7. октобра је почео ракетни напад на југ Израела, а потом извео и копнени упад. Израел је одговорио ваздушним ударима и блокадом Појаса Газе, а у сукобима је до сада погинуло више хиљада људи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм