Predsjednik Azerbejdžana

Kako je Alijev održao predavanje novinaru BBC-a: Šta radite Asanžu?

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2023. 07:48

Kultni intervju novinarke BBC-a sa predsjednikom Azerbedžana Ilhamom Alijevim, popularan je ponovo zbog američkog licemjerja u odnosu prema slobodi govora i medijima.

Novinarka je u jeku sukoba Jermenije i Azerbejdžana pitala Alijeva da li će Jermeni imati potpunu slobodu govora, slobodne medije i opoziciju. Na to je Alijev upitao novinarku zašto misli da mediji u Azerbejdžanu nisu slobodno, a na to je ona odgovorila da su to informacije nezavisnih izvora.

Na pitanje Alijeva ko su ti nezavisni izvori, novinarka nije mogla imenovati nikoga.

"Mi imamo slobodne medije, slobodan internet. Trenutno zbog ratnog stanja imamo neka ograničenja, ali ranije nije bilo ograničenja. Broj korisnika interneta u Azerbejdžanu je veći od 80 odsto. Možete li zamisliti ograničavanje slobode medija u zemlji u kojoj je internet besplatan, u kojoj ne postoji cenzura? Milioni naših ljudi koriste Facebook, pa kako možete da kažete da nemamo slobodne medije? Ovo je opet pristrasan pristup i pokušaj da se kod publike na Zapadu stvori (loša) slika o Azerbejdžanu. MI imamo opoziciju, nevladine organizacije, slobodne političke aktivnosti, slobodne medije kao i slobodu govora", rekao je Alijev nakon čega je održao novinarki BBC-a predavanje.

"Kako ocjenjujete to što se dogodilo gospodinu Asanžu. Nije li to odraz slobode medija u vašoj zemlji. Koliko godina je provao u ambasadi Ekvadora? I zbog čega? I gdje je on sada? ZBog novinarskih aktivnosti držali ste tu osobu kao taoca. U stvari, ubijali ste je moralno i fizički. Vi ste to uradili, ne mi. A on je sada u zatvoru: Tako da vi nemate moralno pravo da govorite o slobodnim medijima kada radite ovakve stvari".

Poslije ovih riječi, novinarka je prosto rekla "Vratimo se na sukob", što je Alijeva dodatno naljutilo.

"Da. Bolje da se vratimo na sukob jer ovo nije ono što vam se sviđa. Vi samo volite da optužujete i da napadate. ALi pogledajte se u ogledalo. Optužujete me u svom pitanju. U stvari, to nije pitanje, to je optužba. VI razgovarate kao tužilac? Zašto? Ako ste toliko demokratični i objektivni, zbog čega držite Asanža u zatvoru? Držite ga u zatvoru zbog njegovih novinarskih aktivnosti. Ne sviđa vam se ovo. Niste navikli. Vi ste navikli samo da napadate.

Intervju je snimljen 2020. godine.



  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.