Проблеми и за Французе

Како су стјенице затвориле лондонске библиотеке

  • Извор: Глас Српске
  • 16.12.2023. 17:33

Управа библиотеке у западном Лондону била је приморана да се привремено затвори објекат пошто су у враћеним књигама пронађене стјенице.

Ово је друга библиотека у овом дијелу британске престонице која је у посљедња два мјесеца морала да затвори врата. Осим Британаца, овај проблем имају и Французи, који се спремају за Олимпијске игре и муку муче мјесецима са најездама инсеката који сисају крв.

Библиотека Нортхолт обавијестила је чланове и друге посјетиоце о затварању у понедељак након што су инсекти, о којима се последњих мјесеци много говори, откривени у враћеним књигама у суботу.

"Са жаљењем вас обавештавамо да морамо привремено да затворимо библиотеку Нортхолт након што смо уочили мали број стеница“, наводи библиотека у обавештењу на друштвеној мрежи Икс, раније познатој као Твитер.

У објави се додаје да су контактирани стручњаци за дезинсекцију, те да се трага за најбољим и најбржим рјешењем за новонасталу ситуацију. „Извињавамо се због непријатности које ова ситуација може да изазове и захваљујемо корисницима и особљу библиотеке на разумјевању“.

Запослени у библиотеци реаговали су брзо и професионално у решавању овог питања, рекао је портпарол савјета лондонског Округа Илинг.

„Стјенице су проблем у Великој Британији већ више година и познато је да их је тешко искоријенити у често коришћеним просторима као што су јавни превоз и јавне зграде“, рекао је портпарол, а преноси Гардијан.

Према његовим ријечима, у овој ситуацији, препоручују се редовне инспекције и повећан опрез како би се да бубе откриле што раније и предузеле мјере сузбијања. То је друга библиотека у Илингу која је затворена због стјеница за мање од два мјесеца.

Фирме за дезинсекцију у Лондону пријавиле су да су „преплављене“ позивима због стјеница и истичу да је ширење ових инсеката „ван контроле“.

Ситуација у Великој Британији чини се да је погоршана након што су, крајем септембра, у Паризу, а затим и широм Француске забиљежене најезде стјеница. То је велики проблем француских власти јер се ова земља припрема за Олимпијске игре које ће се током љета одржавати у неколико градова, преноси РТС.

Раније овог мјесеца, два мушкарца су ухапшена у Француској јер су варали људе наплаћујући и по 2.000 евра за уклањање стјеница које нису постојале. Преваранти би прегледали кућу, извршили лажне услуге, укључујући прскање просторија аеросолом за које су тврдили да је изузетно дјелотворан за овај проблем, а затим све то наплатили папрено. Грађанима би нудили и маст за кожу која одбија бубе док је, у ствари, то била обична крема са мирисом еукалиптуса.

Француске власти саопштиле су да је преварено укупно 48 особа, међу којима је било више жена старијих од 90 година.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм