Nacionalni plan

Kako Švajcarci štede struju, od najblažih do najoštrijih mjera

  • Izvor: RTS
  • 23.09.2022.19:57

Švajcarska vlada je napravila nacionalni plan za uštedu energije koji predviđa različite mjere, od najblažih do najrestriktivnijih.

U Švajcarskoj, rast cijene energenata ima ograničen uticaj u poređenju sa mnogim drugim zemljama zahvaljujući nižoj potrošnji i činjenici da je švajcarski franak cijenjen kao valuta.

Uprkos tome, povećanje tarifa nastavlja da podstiče inflaciju, što bi u narednim mjesecima moglo značajno da uspori ekonomiju zemlje.

U ovom momentu inflacija u Švajcarskoj je tri i po odsto, što je znatno manje od italijanskih osam odsto.

Švajcarska vlada je počela sa sprovođenjem kampanje u vezi sa uštedama energije koja će trajati sve do aprila 2023. godine pod nazivom "Oskudica je energije, nemojmo je rasipati", koja obuhvata savjete građanima kako da štede energiju.

Profesor Marko Morozini sa Politehničkog fakulteta u Cirihu rekao je da je prva i najjednostavnija mjera ona kojom se savjetuju i pozivaju građani da štede energiju što više, kako struju tako i plin sa tehničkim i vrlo specifičnim savjetima koje svako može da usvoji.

Sljedeći korak su indikacije pojedincima i firmama, a naredni korak je ograničavanje korišćenja energije. Posljednja mjera jeste ukidanje energije po satnicama, rekao je Morozini.

Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa 

Prema njegovim riječima, Švajcarska ne zavisi mnogo od ruskog gasa, on se koristi svega 15 odsto od ukupne potrošnje, jer su veliko bogatstvo zemlje hidroelektrane i atomska energija, tako da bi tehnički Švajcarska mogla da bude potpuno samostalna.

"Nažalost nije, jer je dio sistema evropskog tržišta energije i Švajcarska je ograničena obavezama koje ima, kupoprodajnim sistemom energije sa drugim zemljama", rekao je on.

Kuće u Švajcarskoj griju se toplotnim pumpama i po tome je ova zemlja na prvom mjestu u Evropi, zatim na plin, daljinsko grijanje iz toplana, a mnoge zgrade i hoteli griju se pomoću pumpi koje rade zahvaljujući vodi iz jezera.

"Švajcarci imaju veliko povjerenje u institucije, vladu i ministre i povjerenje u čitav administrativni sistem, tako da vjeruju da ono što odluči vlada, jeste prava stvar", zaključio je profesor Morozini.

Konkretne mjere štednje

Vlada je donijela konkretne mjere koje podrazumijevaju maksimalno grijanje u stanovima do 19 stepeni, dok se voda sme grijati do 60 stepeni. Zabranjeno je grijanje praznih zgrada, bazena i sauna.

Institut "Bek ekonomiks" smatra da će tenzije i cijene na tržištu gasa i električne energije ostati veoma visoke još nekoliko mjeseci, da se može izbeći racionalizacija ili čak prekidi u snabdevanju električnom energijom. Ukoliko suprotno ovim pretpostavkama dođe do ozbiljne nestašice, recesija će biti neizbježna i u ovoj zemlji.

Državni sekretarijat za ekonomske poslove očekuje da će švajcarska privreda trpjeti više nego što se očekuje zbog usporavanja globalne ekonomije.

Ono što je interesantno, u ovoj zemlji podaci o potrošnji struje i gasa nisu dostupni federalnoj kancelariji za energetiku u kratkom vremenskom periodu, bez obzira na to što operateri svakodnevno mjere potrošnju. Potrebno je da prođe nekoliko mjeseci ne bi li se došlo do podatka koliko je struje potrošeno, na primjer u junu.

Situacija je još komplikovanija kada se radi o gasu. Podaci se sakupljaju jednom godišnje pa će u Švajcarskoj do kraja godine biti uveden novi način prikupljanja ovih podataka.

Tagovi: