Научници су пробали све

Какве су шансе да изађете из сандука ако сте живи сахрањени

  • Извор: Жена Блиц
  • 20.02.2024. 14:46

Највећи страх многих људи јесте да буду живи сахрањени. Иколико год овај страх дјеловао ирационално јер тешко да ће неко кренути у припрему сахране прије него што доктори званично установе смрт, поједини филмови и серије, али и исповијести људи широм свијета подсјећају да некакав чудан сплет околности може да вас покопа два метра под земљом док се још бројите међу живима.

Зато често многи помисле – да се то деси, да ли је могуће изаћи из сандука?

Сви се сјећате сцене из филма “Кил Бил” у којој Ума Турман, жива закопана у ковчегу, континуираним ударањем песницом у исто мјесто поклопца сандука успијева да га разбије, а да се потом ‘пробије’ кроз земљу и ‘исплива’ на површину. Многима је управо тај дјелић филма оформио мишљење да је могуће поновити њен подвиг ако се у ову трауматичну ситуацију дође, па је једна група научника одлучила да то тестира и одгонетне – да ли је посриједи редитељска машта или реална животна могућност?

Додик посјетио цркву и џамију у Казању

Додик посјетио цркву и џамију у Казању

Оно што им је на самом почетку било сумњиво јесте скучен простор за маневрисање у сандуку, што значи да снага ударца песнице не може бити велика.

Помоћу сензора су измјерили снагу када можете да замахнете широко и слободно и када су вам покрети ограничени, као Уми Турман у ковчегу. Јасно је било да је снага ударца много мања када можете да генеришете снагу искључиво из лакта. Чак су унајмили и професионалног боксера и јесте да је јачина његовог ударца била већа у односу на нетрениране појединце, али опет недовољна да пробије врх поклопца.

Издата потјерница за братом Алексеја Наваљног

Издата потјерница за братом Алексеја Наваљног

Група људи, која је вршила експеримент, потом је направила имитацију ковчега из филма и вјештачку песницу која ради на комаду, па су умјесто џака са сензором и мјерења јачине прешли на конкретне покушаје и симулирање ситуације из филма.

Прво је вјештачка песница покушавала да пробије кроз дрвени поклопац без земље преко, а када није успјела, у контролисаним условима посута је иста количина земље која се посипа и преко сандука приликом сахране, али ни у једној ситуацији није било могуће поломити горњи дио сандука и избавити се из њега.

Све и да се то десило, не би било могуће пробити се кроз слој земље који би вас затрпао.

Док динстате црни лук, додајте му једну намирницу и спријечите непријатне мирисе

Док динстате црни лук, додајте му једну намирницу и спријечите непријатне мирисе

Закључак је – не постоји могућност да се сами избавите из сандука уколико сте живи сахрањени. Али, ако је за утјеху – не постоји ни тако реална могућност да се у том истом сандуку нађете живи, пише Жена Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: