Sporne scene sa homoseksualcima

Kina cenzurisala "Prijatelje": "Svi su srećni pod ovom vladom"

  • Извор: Б92
  • 16.02.2022. 08:42

Dugoočekivani povratak kultne serije "Prijatelji" na kineske striming platforme našao se na udaru kineskih cenzora zbog epizode u kojoj je jedan od ženskih likova homoseksualne orijentacije.


Cenzura je razbjesnila obožavaoce američke serije koji su imali priliku da pogledaju originalnu verziju.

U petak je na kineskim striming platformama počela da se emituje prva sezona "Prijatelja". Ali, fanovi koji su seriju gledali ranije, primijetili su izostanak nekih scena, među kojima i onu u kojoj Ros objašnjava da je njegova bivša supruga Kerol lezbijka.

Neki su prijavili izostavljanje scena i pogrešne prevode rečenica LGBT likova i scena u kojima se aludira na striptiz klubove i orgazam.

Na to su oštro reagovali korisnici kineske društvene mreže Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera, na kojoj je haštag "Prijatelji cenzurisani" pregledan desetinu miliona puta.

Izmjene su napravljene i u epizodama koje emituju platforme Bilibili, Tencent, iQiyi i Youku.

"Otkrio sam da su svi dijalozi u kojima se spominje homoseksualnost Kerol, bivše Rosove supruge, isječeni. Rezovi su očigledni", napisao je korisnik čija je poruka dobila više od 177.000 lajkova.

Komunistička vlast je posljednjih godina pojačala cenzuru "osjetljivih" tema poput seksualnosti, nasilja ili politike, posebno u stranim filmovima i serijama, a to je stav koji izaziva gnjev i ironične komentare kineskih korisnika interneta.

"Zašto uopšte govoriti o homoseksualnosti? To ovdje, gdje vlada vječno savršenstvo, ne postoji. Svi su srećni pod ovom vladom", napisao je korisnik mreže Weibo.

Ali, kritike obožavalaca ubrzo su izbrisane s društvenih mreža, a subverzivni haštagovi u nedjelju su zamijenjeni drugim: "Zašto su 'Prijatelji' tako popularni".

Godine 2019. je nekoliko scena iz filma "Boemska rapsodija" koje govore o homoseksualnosti Fredija Merkjurija, pjevača grupe Kvin, takođe su izbrisane iz verzije emitovane u Kini.

U novije vrijeme je na Tencetu izmijenjen i završetak kultnog filma Dejvida Finčera "Borilački klub".

(B92)

Тагови: