ATV

Prevazišli najveći izazov

Kina ima novo oružje!

 • Извор: АТВ
 • 15.08.2023. 13:41

Istraživači sa Nacionalnog univerziteta za odbrambenu tehnologiju u Kini tvrde da su prevazišli najveći izazov u ​​pravljenju laserskog oružja - pregrijavanje.

Laserski sistemi visoke energije se koriste za onesposobljavanje bespilotnih letjelica, kao što su ratni dronovi, ali oružje se puni prekomjernom toplotom tokom svake upotrebe, primoravajući operatere da isključe tehnologiju da se ohladi.

Kineski naučnici su navodno razvili sistem za hlađenje koji ispušta gas kroz oružje kako bi izbacio toplotu i optimizovao tok lasera ​​za precizno snimanje.

Dok se nekada smatralo da je lasersko oružje ograničeno na naučno-fantastične filmove, vlade širom svijeta decenijama rade na usavršavanju tehnologije.

SAD već dugo rade na razvoju onoga što su kineski naučnici tvrdili da su postigli, što bi im omogućilo da postave lasere na dronove i rakete.

"Ovo je ogroman napredak u poboljšanju performansi visokoenergetskih laserskih sistema", rekao je tim predvođen naučnikom za lasersko oružje Juan Šengfuom, za "South China Morning Post".

"Visokokvalitetne grede se mogu proizvesti ne samo u prvoj sekundi, već i održavati neograničeno", rekao je on.

Laseri rade tako što stimulišu emisije, navodi "Beijing Times".

Ovo oružje koristi atome ili molekule u kristalnom ili gasnom medijumu koji dobijaju više energije.

Kada atomi ili molekuli padnu nazad na zemlju, oslobađaju fotone koji se uvećavaju optičkom povratnom spregom, što rezultira laserskim zrakom velike snage.

Ogledala i sočiva oružja drže snop na ciljanoj putanji kroz vazduh, na kraju zagrevajući gas, ometajući protok i čineći snop rasejanim.

Juanov tim je rešio ove probleme razvojem unutrašnjeg uređaja za stazu snopa, koji koristi gas da eliminiše otpadnu toplotu i održava netaknutu gasovitu sredinu unutar oružja.

Novi sistem hlađenja sadrži nekoliko dijelova, uključujući sistem kontrole protoka gasa, izvor vazduha, izmenjivač toplote i sistem za ubrizgavanje i usisavanje.

Izvor vazduha prvo pumpa suv vazduh kroz laserski sistem, a izmjenjivač toplote hladi komponente do željene temperature.

Pored uklanjanja viška toplote, protok gasa smanjuje turbulenciju i vibracije unutar lasera ​​radi veće preciznosti.

Takođe je dizajniran da zadrži fokusna ogledala oružja čistima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 По свијету са Робертом Дацешином

  Путописна авантура са нашим Робертом Дацешином._x000D_