"Sputnjik trenutak"

Kina ima novo oružje: "Ne možemo se odbraniti"

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 28.10.2021. 18:11

Kineska Akademija za tehnologiju lansirnih vozila ponosno je 19. jula objavila kako je u svemir lansirala svoju raketu br.77 (Dugi marš).

Komandant Glavnog štaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili, rekao je u srijedu uveče kako je taj test uporediv sa “Sputnjik trenutkom” - kad je Sovjetski Savez šokirao zapadni svijet postavljanjem svojeg prvog satelita u orbitu oko Zemlje.

Nešto više od mjesec dana poslije lansiranja te rakete, 24. avgusta, svečano je objavljeno i lansiranje još jedne, 79. rakete.

Ono što se dogodilo između, a Kina je prećutala, šokiralo je američke vojne stručnjake i zaoštrilo napetosti u rastućem hladnom ratu između Pekinga i Vašingtona.

Ispod većine radara, doslovnih i figurativnih, proletjela je raketa Dugi marš 78.

Nosila je prototip oružja koje su Sovjeti razvijali za vrijeme Hladnog rata, nazvanog "Sistem djelimično orbitalnog izbacivanja bombi”.

Radi se o prijetnji na koju SAD zasad nema odgovora, a Pentagon je sad prvi put i javno priznao da ona postoji.

"Ono što smo vidjeli bio je vrlo značajan događaj testiranja sistema hipersoničnog oružja. I on je vrlo zabrinjavajuć”, rekao je Mili za Blumberg.

Kina je već i prije eksperimentisala s hipersoničnim oružjem, koje je zabrinjavajuće samo po sebi.

Hipersonične brzine, po definiciji barem pet puta brže od brzine zvuka, čine zadatak uočavanja i obaranja projektila na vrijeme gotovo pa nemogućim.

Rusija i Kina trenutno vode u razvoju hipersoničnih oružja, dok SAD zaostaje, pa je tako ove godine već odobrio čak 70 programa razvoja kako bi uhvatio korak s istočnim suparnicima.

U razvoj hipersoničnog oružja uključile su se i Francuska, Australija, Indija, Njemačka kao i Japan.

No ono što se nalazilo u raketi Dugi marš 78 posebno je zastrašujuće po zapadne vojne stručnjake. Ona nije bila samo platforma za hipersonično oružje, već za oružje koje može doseći orbitu oko Zemlje i napasti bilo koju tačku na planeti bez da je moguće predvidjeti koji je njegov cilj.

Većina američkih sistema za rano otkrivanje napada nalazi se na sjeveru SAD-a i štiti od napada balističkih projektila koji dolaze iz smjera Sjevernog pola - najkraće putanje između SAD-a i Rusije.

Oružje koje prije napada ulazi u orbitu moglo bi obići Zemlju oko Južnog pola, ili napraviti nekoliko krugova, ili doći iz nekog trećeg, sasvim neočekivanog smjera.

Jednom kad napusti orbitu i krene prema svojoj meti, orbitalno hipersonično oružje može lako izbjeći sisteme protivraketne odbrane, a njena putanja može je voditi ispod radara koji bi je trebao da je otkrije.

SAD upravo intenzivno radi na sistemima obaranja ovakvih oružja, ali oni još uvijek ne postoje.

Čak i kad će postojati, njihova će efikanosti zavisi od niza faktora, od njihove brzine, količine projektila koji su lansirani istovremeno, pa do njihove pokretljivosti.

Zapadni analitičari otkrili su ovoga leta kako Kina gradi nova polja silosa za interkontinentalne balističke projektile.

U pokrajini Gansu, pored grada Jumena, gradi se 120 silosa.

Oko 300 kilometara sjeverozapadno, pored grada Hamija u pokrajini Ksinjiang, gradi se još 110 silosa.

Čak i kad bi se samo dio novoizgrađenih silosa posvetio skladištenju novih, djelimično orbitalnih sistema, to bi predstavljalo izuzetno ozbiljnu prijetnju po SAD.

Ali, kinesko oružje još uvijek je u fazi razvoja i zasad se koristi istom raketom kojom Peking šalje satelite i astronaute u svemir.

Biće potrebno još vremena prije nego što se sistem uprosti i prilagodi za vojnu upotrebu.

U međuvremenu, Kina tvrdi kako nije bila riječ ni o kakvom oružju, već da je testirala raketoplan - prototip kineske verzije svemirskog šatla.

Ipak, naknadno se utvrdilo kako je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Zao Lijian, pričao o testiranju koje se održalo u julu.

Misteriozni let 78 nije ni spomenuo.

Portparol američkog ministarstva odbrane Džon Kirbi pokušao je da ublaži izjave komandanta Glavnog štaba, pa je nakon Milijevog intervjua za Blumberg naglasio kako se ne radi o tehnologiji koja je Pentagonu nepoznata, pa je dodao kako SAD ima odbrambene mogućnosti koje “treba samo poboljšati”.


"I naš razvoj hipersoničnih sposobnosti je stvaran, opipljiv i mi apsolutno radimo na tome da razvijemo te sposobnosti,” rekao je Kirbi i naglasio kako “neće ući u detalje testiranja ni gdje se sad nalazimo po tom pitanju”.


Uprkos Kirbijevom uvjeravanju, predstavnik američke odbrambene firme Rejteon, Gregori Hejz , upozorio je samo dan ranije kako su SAD “barem nekoliko godina iza” Kine kad se radi o razvoju hipersonične tehnologije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.