Diplomatski skandal

Kina nije dozvolila službenu posjetu Blinkena

  • Извор: Агенције
  • 15.04.2023. 18:39

Kina je odbila dozvoliti posjetu američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman ponovo organizovati dolazak Blinkena nakon što je šef američke diplomatije u februaru naglo otkazao posjetu Kini.

Blinken je ranije ove sedmice izjavio da će posjeta Kini biti upriličena “kada se za to budu stekli uslovi” i dodao da cilj nije ni obuzdavanje Kine, ni uključivanje u novi hladni rat.

Kako piše Financial Times (FT), kineski zvaničnici zabrinuti su da bi administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena mogla objaviti izvještaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o oborenom kineskom balonu, s fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli biti objavljeni tokom Blinkenove posjete Kini.

FBI i Savjet za nacionalnu bezbjednost odbili su saopštiti da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Kineski ministar spoljnih poslova Kin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog mjeseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate s događajem.

Kin je opisao istragu FBI-ja kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa.

To pitanje izazvalo je podjele unutar Bajdenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi FT, prenosi Klix.

Američki Kongres će vjerovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage koju je proveo FBI.

Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore da se ponovo pokrene preko potreban angažman na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga, u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)