Пекинг спреман да се суочи са препрекама

Кина: Потребна права мировна конференција коју ће признати и Русија и Украјина

 • Извор: Спутник Србија
 • 10.06.2024. 17:36

Кина се залаже за благовремено сазивање праве мировне конференције, коју ће признати и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и отворено разматрање свих мировних планова, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји на састанку министара спољних послова БРИКС у Нижњем Новгороду.

Поред тога, кинески министар је на маргинама састанка приликом сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом истакао да је Пекинг спреман да се заједно са Москвом суочи са спољним препрекама, као и да пружи подршку Москви у БРИКС.

- Кина је спремна да уложи све напоре како би пружила подршку председавању Русије у БРИКС и да заједно са Москвом јача стратешко партнерство у организацији, стимулише заједничка дејства у циљу јачања Глобалног југа, као и да још активније изражава своју подршку мултилатеризму и стимулисању заједничког развоја - поручио је Ванг.

Лавров и његов кинески колега су разменили мишљења о тренутној међународној и регионалној ситуацији, као и о украјинској кризи.

Ово је први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године.

Сада су пуноправни чланови асоцијације Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.

Предсједавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  ''Серија: Црна Гуја (12+)

 • 23:05 Серија: 1993 (16+)

  ''Серија: 1993 (16+)

 • 23:50 Ноћни програм

  Ноћни програм