Ministarstvo odbrane saopštilo

Kina: SAD moraju da snose ozbiljne posljedice

  • Izvor: Tanjug
  • 08.08.2022.09:04

Kinesko ministarstvo odbrane danas je obrazložilo odluku Pekinga da prekine vojne pregovore sa SAD, donijetu u znak protesta zbog prošlonedjeljne posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, upozoravajući da Vašington mora da snosi ozbiljne posljedice.

Prošlonedjeljna posjeta Pelosijeve razbjesnila je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom i po prvi put je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila kod Tajvana, kao i prekidom nekih linija komunikacije sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

"Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu i stoga američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posljedice za učinjeno. Suština se ne može negirati, a komunikacija zahtjeva iskrenost", rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Chijan u onlajn objavi.

Četvorodnevni, do sada neviđeni kineski vojni manevari trebalo je juče da se završe, ali kineske vlasti nisu zvanično potvrdile da su vojne vježbe okončane zbog bojazni da je situacija u Tajvanskom moreuzu, posebno u blizini nezvanične središnje linije, i dalje napeta.

Po 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana manevrisalo je juče u blizini središnje linije, kaže osoba upoznata sa situacijom koja je uključena u bezbjednosno planiranje.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da su kineski vojni brodovi, avioni i dronovi simulirali napade na ostrvo i tajvansku mornaricu, zbog čega je Tajvan poslao svoje borbene avione i brodove da reaguju "na odgovarajući način".

Tagovi: