Saopšteno na sjednici UN-a

Kina više neće graditi termoelektrane na ugalj u inostranstvu

  • Izvor: Hina
  • 22.09.2021.08:05

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.

- Kina će pojačati podršku drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće finansirati nove projekte na ugljen u inostranstvu - rekao je Si u unaprijed snimljenom video obraćanju na godišnjem okupljanju UN-a, u kojem je naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata dobijanja energije iz ugljena u drugim zemljama, jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljika.

Sijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni sekretar UN-a Antonio Guteres i američki izaslanik za klimu John Kerry pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege.

Si je ponovio kako će Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije štetnih plinova.

Tagovi: