Ambasada Kine demantovala sve

Kina znala da će krenuti operacija: Peking od Putina tražio da sačeka kraj ZOI-ja za početak

  • Izvor: avaz
  • 03.03.2022.09:59

Kina je tražila od Rusije da sačeka s operacijom u Ukrajini dok se ne završe Zimske olimpijske igre, navodno piše u izvještajima zapadnih obavještajnih službi, piše "The New York Times".

Podsjetimo, ZOI su se tokom februara održavale u Pekingu.

Informacije o napadu Rusije imale sve države sa Zapada

"The New York Times" saznaje iz američke administracije da su informacije o napadu Rusije imale sve države sa Zapada, kao i Kina kojoj se nije svidio trenutak u kojem ruski predsjednik Vladimir Putin planira da ga izvede.

Zbog toga su navodno stupili u kontakt kako bi napad bio odložen dok se Igre ne završe.

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin se 4. februara u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom prije ceremonije otvorenja Olimpijskih igara. Moskva i Peking su tada izdali saopštenje od 5.000 riječi u kojem su naveli da njihovo partnerstvo nema granica, osudivši proširenje NATO-a i tvrdeći da će uspostaviti novi globalni poredak s istinskom demokratijom - piše "The New York Times".

U tekstu se navodi da su obavještajni podaci zapadnih službi o razmjeni informacija između kineskih i ruskih zvaničnika bili povjerljivi, a da su zvaničnici koji su izvještaj pregledali, smatrali da je vjerodostojan.

Kineska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode

Jedan zvaničnik upoznat sa obavještajnim službama rekao je da materijal "ne mora da ukazuje na to da su se razgovori o operaciji između Kine i Rusije vodili na predsjedničkom nivou", a drugi zvaničnici upoznati sa obavještajnim podacima, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, odbili su da daju više detalja, dodaje njujorški list.

- Kineska ambasada u Vašingtonu demantovala je navode američkog lista - navodi "The New York Times".

Podsjetimo, ceremonija zatvaranja Zimskih olimpijskih igara održana je 20. februara, dok je 24. februara ruska vojska započela invaziju na Ukrajinu.