Тврде амерички обавјештајци

Кину потреса скандал, вода умјесто горива у ракетама?

  • Извор: Б92
  • 07.01.2024. 14:45

Кинески предсједник Си Ђинпинг спровео је велику чистку у војсци након што се показало да корупција у редовима подрива напоре за модернизацију оружаних снага.

То ставља под знак питања способност Кине да води рат, сматра америчка обавјештајна служба, преноси Блумберг, позивајући се на неименоване изворе.

У јесен 2022. године, кинески лидер је поставио "стратешки циљ" да до 2027. године трансформише оружане снаге земље у војску "свјетске класе" – до стогодишњице Народноослободилачке армије. Истовремено, како наводи ЦИА, Си Ђинпинг дао инструкције војсци да се припреми за успостављање војне контроле над Тајваном до 2027. године.

Касније је кинески предсједник позвао војску да се "фокусира на припрему за рат". Крајем децембра 2023. назвао је поновно уједињење са Тајваном историјском неопходношћу. "Одлучно ћемо спријечити свакога да на било који начин одвоји Тајван од Кине", увјерио је Си.

Од сутра зима показује зубе

Од сутра зима показује зубе

Према ријечима саговорника агенције, корупција у ракетним снагама и у целом војно-индустријском комплексу земље је толико велика да су САД посумњале у способност Си Ђинпинга да предузме велику војну акцију у наредним годинама.

Између осталог, као посљедицу подмићивања, амерички обавјештајци су навели "ракете пуњене водом умјесто горивом" и ракетне силосе у западној Кини са поклопцима који "не функционишу како треба, да би могли да омогуће ефикасно лансирање пројектила", рекао је један од извора.

"Ево, среће моје, наложио вам је тата бадњак": Потресне речи оца жртава убице са Цетиња одјекнуле

Током протеклих шест мјесеци више десетина високих функционера Министарства одбране ухваћено је у корупцији, што би могло да постане највећа чистка у редовима оружаних снага у модерној кинеској историји, истиче Блумберг.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.