Епицентар сукоба

Кључа у Тексасу, спомињу и отцјепљење

  • Извор: Агенције
  • 30.01.2024. 10:53

Америка полако, али сигурно улази у велику уставну кризу, а епицентар сукоба је у савезној држави Тексас. Пошто се налази на самој граници са Мексиком и биљежи велики број илегалних улазака, Грег Абот, гувернер Тексаса, поставио је жилет жицу на границу, док је Врховни суд наложио да она мора бити скинута.

Абот, иначе републиканац, се заинатио и пријети сукобом са федералним снагама ако буде било потребе. Још 25 републиканских гувернера стало је уз Абота, који наглашава да вјерује и у њихову војну подршку Тексасу.

Управо ова криза пријети да преобликује Америку, моћ савезне владе и држава, али и озбиљно поремети демократу Џозефа Бајдена у изборној години за предсједника Америке.

Првенствено је Врховни суд саопштио да савезна влада има овлашћење да уклони жилет жицу коју је Тексас поставио на јужној граници са Мексиком, због прилива илегалних миграната.

Национална безбједност је саопштила да Тексас има рок до петка да дозволи федералним властима приступ “Eagle Passu“. Али, гувернер Тексаса пријети да ће повећати државну патролу на граници, додајући још баријера и више жилет жице.

Хаим Васкез, адвокат за имиграцију Сјеверног Тексаса, рекао је за CB News да је ово незапамћени сукоб на граници.

“Никада нисмо видели хаос који сада имамо. Никада нисмо дошли до те тачке гд‌је имамо Националну гарду Тексаса, агенте из ДПС-а који у суштини блокирају улаз и преузимају власт или контролу границе. Тренутно смо у веома критичном питању јер тестирамо, заиста, суштину Сједињених Држава и да ли Врховни суд има овлашћења, да ли државе морају да се придржавају или пронађу начин да то протумаче онако како оне желе”, рекао је Васкез.

Ако савезна влада одустане од овога, они ће у потпуности изгубити ауторитет који имају, сматра адвокат.

Двадесет пет републиканских гувернера подржава став Абота. Кажу да Тексас има уставно право на самоодбрану. Абот каже да вјерује да би те државе биле спремне да пошаљу трупе на границу ако буде потребно.

“Мислим да смо управо сада прешли границу покушаја да ријешимо проблем и сада га претварају у политичко питање”, рекао је Васкез.

Тексас дијели границу од 1.981 километар са Мексиком. Илегална имиграција приближава се кризној тачки. Само прошлог мјесеца обрађено је рекордних 300.000 илегалних имиграната.

Питање миграната ће можда чак и бити одлучујуће када је ријеч о предстојећим предсједничким изборима. Садашњи амерички предсједник Џозеф Бајден из редова демократа примјетно је либералан по том питању, док републиканци који контролишу Тексас желе оштрију борбу са мигрантима, преноси Нова.

На потезу је сада Бајден, који усред ескалације сукоба на Блиском истоку, мора да се одлучно постави и када је ријеч о унутрашњој кризи. Несумњиво је, такође, да Грег Абот неће одустати од својих намјера и да ће вјероватно овај случај одредити исход и наредних сукоба држава са савезном влашћу.

Тексас је, иначе, познат и као “бунтовник” Сједињених Држава. Неријетко се из ове савезне државе помиње ријеч отцјепљење, а посљедњи пут се то догодило у децембру прошле године.

Заговорници отцјепљења Тексаса од Сједињених Држава тада су вјеровали да су на ивици да остваре кључну побједу.

Тексашки националисти годинама се залажу за референдум о сецесији Тексаса, упркос чињеници да Устав САД не предвиђа да се држава отцијепи. Земља се отцијепила од Мексика 1836. и провела девет година као сопствена нација прије него што је постала америчка савезна држава. Такође се отцијепила од САД 1861. прије него што је поново примљена након завршетка грађанског рата 1870.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: