Nakon hapšenja Mesine Denara

Ko će doći na čelo Cosa Nostre? Favorit je 85-godišnji vlasnik zlatare

  • Извор: Агенције
  • 24.01.2023. 06:31

Prošlosedmično hapšenje šefa Cosa Nostre Matea Mesine Denara je donijelo olakšanje diljem Italije, ali je istovremeno i otvorilo pitanja o budućnosti mafijaške organizacije. Mesina Denaro je priveden 16. januara dok je bio na pregledu u bolnici, gdje se liječio od raka. Nalazio se u bijegu od 1993, a u odsutnosti je osuđen zbog ubistava počinjenih početkom 1990-ih.

Iako je Mesina Denaro bio najtraženiji italijanski bjegunac i glavni šef mafije, neki stručnjaci kažu da nije kontrolisao sve mafijaške klanove, prvenstveno zbog toga što nije iz Palerma, sicilijanske prijestonice. Ipak, nazivali su ga "posljednjim kumom" jer je bio posljednji odbjegli član generacije mafijaša koji su osmislili niz bombaških napada i ubistava početkom 1990-ih.

Salvatore Toto Rina, čovjek koji je nekada bio "capo di tutti capi", uhapšen je 1993. godine, a 2017. je preminuo u zatvoru. Neki stručnjaci koji proučavaju mafiju tvrde da Cosa Nostra već godinama nema vrhovnog vođu, još od smrti Tota Rine, jer se različiti klanovi nisu uspjeli dogovoriti i odabrati jednog šefa. 

85-godišnji vlasnik zlatare je favorit za preuzimanje vlasti

Istoričar Džon Diki, autor knjige “Cosa Nostra: Konačna istorija sicilijanske mafije”, rekao je za Sky News da je mafija razbijena, sugerišući da bi mogla imati problema pronaći nekoga ko bi vodio grupu klanova oko Palerma. Tvrdi da je mafijaška "hijerarhija, njena struktura vodstva, njena cijela teritorijalna struktura... uveliko poremećena" još od ranih 1990-ih, prenosi Index.hr.

"Ne možemo znati detaljno što će se sad dogoditi. Međutim, jedno je sigurno: Cosa Nostra se sastoji od pravila. Na tim pravilima počiva 150 godina, tako da će sigurno implementirati ta pravila kako bi se popravila šteta i stvorila nova struktura vodstva nakon hapšenja", kazala je glavni tužilac Palerma Lia Sava, govoreći o budućnosti mafije nedugo nakon hapšenja Mesine Denara.

Ako se klanovi doista okupe kako bi izabrali novog šefa, nekoliko se imena nameće u trci za preuzimanje kontrole nad mafijaškom organizacijom. Kao favorit se nameće 85-godišnji Setimo Mineo. Mineo je vlasnik zlatare u Palermu, ali se takođe smatra jednim od najstarijih šefova mafije. 

Među kandidatima je i ubica policajca

Mineo, poput mnogih članova mafije, trenutno služi dugotrajnu zatvorsku kaznu, ali u svijetu italijanske mafije nije neobično da šef iz zatvora upravlja organizacijom. Corriere della Sera, vodeće italijanske novine, vjeruju da je među kandidatima i 64-godišnji Đovani Motisi, većini poznat pod nadimkom Debeljko.

Motisi se nalazi u bijegu od 1998., nakon što je proglašen krivim za ubistvo policajca, a smatra se Rininim ubicom od najvećeg povjerenja. On je jedan od najtraženijih ljudi u Italiji, a neki čak nagađaju da je možda mrtav. Mediji pišu da je u trci i 48-godišnji Đuzepe Auteri, mafijaški rizničar. 

"Ovo je kraj mita"

Liderske ambicije navodno ima i 41-godišnji Sandro Kapici, koji je 2008. zajedno sa svojim ocem Benedetom pokušao silom preuzeti vlast u Cosa Nostri, prije nego što ih je policija uhapsila. Ipak, Sandro se trenutno nalazi na slobodi i navodno cilja na poziciju vođe. 

Iako mafija zadržava kontrolu nad Sicilijom i nekim dijelovima privrede, na unosnom tržištu narkotika istisnula ih je 'Ndrangheta, organizacija sa sjedištem u regiji Kalabria u južnoj Italiji.

"Mesina Denaro bio je posljednji kum, predstavljao je sve tajne Cosa Nostre. Ovo je kraj mita i organizacija će se morati nositi s tim", zaključila je Ana Sergi, stručnjak za organizovani kriminal na Univerzitetu Eseks.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник