Nasljednjik loze Anjeli

Ko je Andrea Anjeli? Od Fijata do Juventusa, aristokratske krvi i bogatog nasljeđa

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2022. 23:06

Andrea Anjeli, sada već bivši direktor Juventusa važi za jednog od najuspješnijih italijanskih biznismena na čemu je ovom 46-godišnjaku najviše pomoglo porodično naslijeđe.

Njegov daleki predak Điovani Anjeli osnivač je Fiata od koga je bogato nasljeđe krenulo sa koljena na koljeno i vremenom se samo povećavalo.

Andrea je sin Umberta Anjelija, direktor Juventusa izvršni direktor Fiata, kao i senatora u italijanskom Parlamentu. Majka Dona ima aristokratsku krv jer joj je otac Filipo princ kraljevske loze. Andrea je studirao u Oksfortu i Milanu.

Nakon školovanja nije se pridružio porodičnom biznisu, nego je iskustvo sticao po velikim kompanijama u marketingu i razvoju za Ferari kao i poznatim cigaretama Filip Moris.

U maju 2010. godine imenovan je za direktora Juventus od strane svog prvog rođaka Džona Elkana čime je postao četvrti član porodice Anjeli koja upravlja ovim fudbalskim klubom poslije svog oca, ujaka i djeda. Andrea, tada još uvijek mlad, dobio je podršku uprave i navijača koji su bili ogorčeni na rukovodstvo kluba poslije afere Kalčopoli.

Započeo je saradnju sa Đuzepeom Marotom i postavio Luđi Delnerija za novog trenera. Ubrzo dolazi Konte koji pravi revoluciju u Juventusu. 2011. godine osvajaju prvi skudeto od devet uzastopnih obarajući rekorde u Seriji A.

Karijera je bila u usponu sve dok zbog lošijih finansija i nekih pogrešnih transfera nakon odlaska Marote nije krenuo u stvaranje Super lige koja je suspendovana.

Ipak, porodični biznis porodice Anjeli nakon uspjeha sa Fiatom, nastavili su širiti kompaniju koja se na tržištu predstavlja kao holding kompanija FCA Italy, što znači Fijat Krajslet Automobili.

Nakon uspjeha u ovoj kompaniji organizuje se nova holding kompanija Fiat S.p.A (Italijanska automobilska fabrika Torina) koja važi za jednu od najvažnijih automobilskih industrija u svijetu.

Tokom godina, Fiat je kupio brojne druge proizvođače automobila: kupio je Lanciu 1968. godine, postao akcionar Ferarija 1969. godine, preuzeo kontrolu nad Alfa Romeom od italijanske vlade 1986. godine, kupio Maserati 1993. i postao punopravni vlasnik Chrisler Group LLC u 2014. Fiat grupa trenutno proizvodi vozila pod dvanaest brendova: Abarth, Alfa Romeo, Chrisler, Dodge, Ferrari, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Ram Trucks i SRT.

Andrea Anjeli pod istragom je i italijanskog tužilaštva zbog sklapanja sumnjivih ugovora, a jedan od njih je i sa portugalskom zvijezdom Kristijanom Ronaldom.

Nakon ove ostavke, budućnost još uvijek mladog Andree Anjelija je svijetla, jer za njega ako nema mjesta u fudbalu i na stadionu Juventusa, sigurno ima u automobilskoj industriji njegove porodice.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок