Andrij Pilščikov

Ko je bio poginuli ukrajinski pilot: Amerikanci ga zvali Đus, zbog njega zapaljen klavir

  • Извор: Курир
  • 27.08.2023. 16:08

Ukrajinska ratna avijacija objavila je da je Andrij Pilščikov, vojni pilot i zagovornik nabavke američkih borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, bio među troje stradalih u sudaru dva aviona tokom trenažnog leta zapadno od Kijeva.

"Guardian" prenosi da se sudar desio u petak, kao i da je nadimak Pilščikova bio Đus, objašnjavajući da su mu taj nadimak dodijelili piloti instruktori iz SAD tokom obuke zato što Pilščikov nije pio alkohol.

Navodi se da se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oprostio od Đusa u noćnom video obraćanju, navodeći da je Pilščikov bio "jedan od onih koji su u velikoj mjeri pomogli državi".

"Guardian" navodi da su ukrajinski istražioci pokrenuli postupak povodom stradanja Đusa i druge dvojice pilota, a za sada nema naznaka upletenosti Rusije u ovaj incident.


Sve unovči: Tramp zgrnuo milione i na fotografiji iz zatvora

Sve unovči: Tramp zgrnuo milione i na fotografiji iz zatvora

Navodi se da je Pilščikov tečno govorio engleski jezik i da je bio jedan od dvojice ukrajinskih pilota koji su prošlog ljeta boravili u Vašingtonu kako bi se sastali sa članovima američkog Kongresa i lobirali za isporuku F-16 Ukrajini.

Pored toga, Đus se redovno pojavljivao u američkim medijima gdje se prilikom uključenja dodatno zalagao za nabavku ovih borbenih aviona.

To njegovo dugotrajno lobiranje konačno je urodilo plodom ranije ovog mjeseca kada su Danska i Holandija, nakon odobrenja iz Vašingtona, objavile da će Kijevu dostaviti američke lovce, a to je potom učinila i Norveška.

Jurij Ihnat, portparol ukrajinske ratne avijacije, kazao je da je uvjeren da će Ukrajina na kraju raspolagati sa 120 aviona F-16, od kojih bi prvi vjerovatno trebalo da se pojavi na njenom nebu početkom naredne godine.

Međutim, u tom avionu neće biti Pilščikov.

"Ne možete ni da zamislite koliko je on želio da upravlja jednim F-16", naveo je Ihnat i dodao da je Đus redovno učestvovao u borbenim misijama i presretao ruske krstareće rakete i dronove.


Ostavili sina pored autoputa, reagovala policija

Ostavili sina pored autoputa, reagovala policija

Ihnat je objasnio da je Pilščikov nastojao da uvede reforme u ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo.

"On je uvijek pokušavao da uvede NATO standarde u Ukrajinu, kao i zapadne tradicije, kao što je spaljivanje klavira u čast stradalog pilota", dodao je.

"Guardian" navodi da je u subotu uveče klavir zapaljen na zabačenom auto-putu u Ukrajini, kako bi se na taj način obilježila smrt Đusa i njegovih kolega.

"New York Post" navodi da je Pilščikov bio pripadnik jedinice "Duh Kijeva" koja je od početka rata u Ukrajini branila centralni i sjeverni dio zemlje.

Vjeruje se da su oni oborili čak šest ruskih borbenih aviona prvog dana rata 24. februara prošle godine.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: