Амстердам

Ко је Герт Вилдерс: Контроверзни холандски Доналд Трамп

  • Извор: Индекс
  • 24.11.2023. 09:40

Герт Вилдерс, пероксид плаве косе и ватрене реторике, дуго је био један од најпознатијих холандских парламентарних посланика у земљи и иностранству.

Прозван холандским Доналдом Трампом, познат је по оштрој кампањи против имиграције, Европске уније и посебно ислама, пише "Политико".

Сада је у најбољој позицији да постане нови холандски премијер јер је изборио шокантну побједу на општим изборима у сриједу.

Све што треба учинити је наговорити потенцијалне коалиционе партнере у другим странкама да сарађују с њим.

Вилдерс је своју политичку каријеру започео као парламентарни посланик 1998. године, прво за странку десног центра ВВД, гдје је био ментор младом Марку Рутеу, прије него што је напустио странку и основао властиту Странку за слободу 2006. године.

То га је учинило парламентарним послаником с најдужим мандатом у Холандији.


Заплијењено више од 17 кубика шуме

Заплијењено више од 17 кубика шуме

Још 1992. године оженио је Кристину Марфаи, бившу мађарску дипломаткињу. Немају дјеце, али имају двије мачке, Снетје и Плуисје, које имају свој кориснички налог на мрежи Икс са готово 23.000 пратилаца.

Зашто је Вилдерс тако контроверзан?

Као политички вођа, Вилдерс је познат по својој хушкачкој реторици, јер је ислам описао као "тоталитарну идеологију" и назвао Мароканце "олошем".

Вилдерс каже да је његову аверзију према исламу подстакло убојство антиисламског редитеља Теа ван Гога 2004. године, као и вријеме које је провео у кибуцу у Израелу.

Његов предизборни програм позивао је на забрану Курана, џамија и свих исламских школа, као и ношења исламских марама у владиним зградама.

Прије неколико година осуђен је због вријеђања групе људи на темељу њиховог поријекла након што је у говору 2014. позвао да се "смањи број Мароканаца".

Такође није несклон да напада бруталним изразима друге политичаре, називајући министра финансија у одласку Сигрид Каг "вјештицом" и изругујући се свом политичком противнику Франсу Тимермансу због његових тјелесних карактеристика.

Вилдерсова антиисламска реторика учинила га је метом екстремиста и довела до тога да живи под заштитом 24 сата дневно, док се у посљедње двије деценије стално сели из једне сигурне куће у другу.

Током забаве у предизборној ноћи у једном кафићу на холандској обали, Вилдерса су пратили чланови обезбјеђења, а просторије су прије његова доласка прегледали пси и специјалне полицијске јединице.

Каква је његова политика?

Главно обећање Вилдерса у кампањи било је заустављање "цунамија азиланата", што је по њему узрок разних друштвених проблема, од недостатка стамбеног простора у земљи до високих здравствених трошкова.

У складу с тим, позвао је на укидање азила за избјеглице и слободно кретање радне снаге унутар Европске уније, предлажући да се за неке људе уведу радне визе.


Чудан обичај: У овој заједници мушкарац госту уступа своју жену

Чудан обичај: У овој заједници мушкарац госту уступа своју жену

Такође жели да се Сиријцима укине привремени азил те да се криминалцима одузме холандско држављанство и да буду депортовани.

За разлику од других екстремних десничара, Вилдерс не пориче климатске промјене, иако сматра да је влада превише потрошила на смањење емисије угљен-диоксида. Залагао се да термоелектране на угаљ и гас остану у погону те предлаже обуставу изградње соларних паркова и вјетротурбина.

Такође жели да повуче Холандију из Паришког климатског споразума УН.

Умјесто тога, он проповиједа прилагођавање клими - јачање насипа и улагање у пројекте који би омогућили повремено излијевање ријека.

Тврдолинијашки евроскептик Вилдерс позвао је на референдум о "Негзиту", односно о изласку Холандије из ЕУ и жели изузеће од европских прописа о азилу и миграцији.

Шта о њему мисли остатак свијета?

Избори у Холандији посљедњи су у низу избора који мијењају европски политички крајолик, а странке крајње деснице такође су у успону у Италији, Њемачкој и Француској.

Вилдерсу су честитали његови политички пријатељи, Марин Ле Пен у Француској и мађарски премијер Виктор Орбан, који је рекао да су "стигли знакови промјене".

У Кијеву ће резултати холандских избора бити дочекани са забринутошћу. Као и други лидери крајње деснице на континенту, Вилдерс је похвалио руског предсједника Владимира Путина и осудио оно што је 2017. описао као "хистеричну русофобију" у Европи.


У Њемачкој затварају више од 15.000 ресторана?

У Њемачкој затварају више од 15.000 ресторана?

Од почетка руске инвазије на Украјину прошле године, Вилдерс се донекле дистанцирао од Кремља, називајући напад грешком.

Ипак, у једној од завршних дебата прије избора, Вилдерс је рекао да неће подржати слање више новца и оружја Украјини; ти су ресурси, рекао је, потребни холандској војсци.

Са друге стране, привремена влада Холандије чврсто подржава Украјину и управо је одлучила да пошаље Кијеву сљедеће године више од двије милијарде евра помоћи.

Вилдерс је чврсти савезник Израела и залаже се за премјештање амбасаде Холандије у Јерусалим уз затварање холандске дипломатске канцеларије у Рамали, сједишту Палестинске управе.

Након Хамасовог напада на Израел 7. октобра, рекао је да се "Израел бори за опстанак" против "сила мржње, барбарства и тероризма".

Хоће ли постати премијер?

Вилдерс је осигурао 25 одсто гласова, што је много у изразито диференцираном изборном систему, али недовољно за већину у парламенту.

То значи да ће морати формирати коалициону владу с још двије или три странке да би преузео власт.

То је лакше рећи него учинити јер мејнстрим странке у Холандији оклијевају да коалирају с крајњом десницом и држале су Вилдерса изван владе дуже од једне деценије.


Треба ли славу славити у ресторану?

Треба ли славу славити у ресторану?

Размјере његове побједе, међутим, ојачаће његову улогу у преговорима.

У побједничком говору у сриједу, Вилдерс је позвао друге странке да се конструктивно укључе у коалиционе преговоре те је чак сугерисао да је спреман на компромис око свог антимуслиманског става како би формирао владу.

"Јако добро разумијем да странке не желе бити у влади са странком која жели противуставне мјере. Нећемо говорити о џамијама, Куранима и исламским школама", рекао је Вилдерс.

Иако је Питер Омтзигт, који је у три мјесеца изградио центристичку странку од нуле и освојио око 20 мандата на изборима, претходно искључио могућност коалирања с Вилдерсом, у сриједу навече рекао је да ће бити отворен за разговоре са свим потенцијалним партнерима.

Дилан Јешилгож, која је замијенила премијера Марка Рутеа на мјесту шефа странке ВВД, такође је рекла да је отворена за коалирање с Вилдерсовим ПВВ-ом - али је ове седмице искључила могућност да га подржи као премијера, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?