ATV

Đina Haspel ili Majk Pompeo

Ko je nagovorio Trampa da ubije Sulejmanija?

 • 10.01.2020. 11:21

Državni sekretar SAD Majk Pompeo bio je inicijator odluke predsjednika Donalda Trampa da odobri napad na iranskog generala Kasima Sulejmanija, prenosi CNN.

Njujork tajms, pak, navodi da iza toga stoji direktorka CIA Đina Haspel.

Izvori iz američke admnistracije tvrde da je napad na proiranske trupe u Iraku bio potez visokog uloga koji je pokazao Pompeov status najuticajnijeg zvaničnika za nacionalnu bezbjednost u Vašingtonu.

Uklanjanje lidera elitne jednice Revolucionarne garde "sa bojnog polja" bio je cilj najvišeg američkog diplomate već deceniju, prenosi CNN izjavu neimovanog zvaničnika koji kaže da je Pompeo sa tim prijedlogom izašao pred Trampa.

Prema izvorima bliskim Pompeu, državni sekretar je tokom svoje karijere vjerovao da je Iran u korijenu svih problema na Bliskom istoku i fokusirao se na Sulejmanija, "komandanta u sjenci", koji stoji iza terorizma širom tog regiona.

Kao bivši diplomac iz Vest Pointa koji još uvijek ima mnogo prijatelja u vojsci na Bliskom istoku, Pompeo je bio uvjeren da je Sulejmani kriv za smrt stotine američkih vojnika, kao i da je arhitekta iranskih vojnih operacija u Iraku i Siriji.

Izvor kaže da je Pompeo izjavio da se "neće povući iz javne službe dok Sulejmani ne ode sa bojnog polja".

Poslije izjave da se neće kandidovati za senatora u Kanzasu, gotovo je izvjesno da će Pompeo nastaviti sa uticajem u Trampovoj administraciji, a koji je, prenosi CNN, u rangu "državnog sekretara, ministra obrane i direktora CIA".

Međutim, Njujork tajms prenosi da je druga ličnost uticala na Trampovu odluku potpuno predvidevši reakciju Irana.

Direktorka CIA Đina Haspel je ocijenila da je prijetnja koju predstavlja iranski general veća od prijetnje od reakcije Irana ako bi on bio ubijen, navode izvori iz američke admnistracije.

Kako se navodi, ona je predvidjela raketiranje baza sa američkim trupama kao najvjerovatniju reakciju Irana, što se u utorak i odigralo.

List navodi sa Đina Haspel nije formalno zauzela stav o tome da li Sulejmani treba da bude ubijen, njena analiza je protumačena kao uvjerenje CIA-e da bi njegova likvidacija ojačala, a ne oslabila, pozicije SAD i bezbjednost na Bliskom istoku.

Prethodno su se nizali različiti scenariji o mogućoj odmazdi Irana za ubistvo Sulejmanija koji su ukljucivali raketne udare, terorističke akte usmjerene na Amerikance na Bliskom istoku ili napad stotina pripadnika proiranske milicije na vazduhoplovnu bazu Al Asad.

Dobra procjena američke obavještajne službe doprinela je tome da su projektili uništili prazne hangare i havarisane avione, pa nije bilo poginulih američkih ili iračkih vojnika, prenosi Njujork tajms.

Pročitajte još:

Muškarac prerezao sebi vrat pred očima prolaznika

Pripadnici SIPA-e uhapsili Marka Trifkovića

Prevrnuo se pa eksplodirao kamion pun vina i sokova, vozač iskočio iz kabine da se spasi

Pijan vozilom usmrtio majku i njenu kćerkicu

Zbog pucnjave uhapšena jedna osoba

Malčanski berberin iza rešetaka "miran kao bubica": Zvijer jede, spava i šeta spuštene glave

Pripadnik Oružanih snaga na Božić veličao Orićeve zločine nad Srbima u Kravici

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм