Рањен у атентату

Ко је Роберт Фицо

  • Извор: РТС
  • 15.05.2024. 17:48

У пуцњави повријеђени словачки премијер Роберт Фицо на функцији предсједника Владе провео је 11 година у три наврата. Први мандат је освојио противећи се либералним реформама, док су га послије октобарских избора 2023. године западни медији описали као проруски оријентисаног политичара. Противи се слању војне помоћи Украјини, сматрајући да "Словачка има и битнијих проблема". Пореде га са Виктором Орбаном, према којем, како је и сам рекао, гаји симпатије.

Политичка каријера

Фицо се вратио на власт у Словачкој након избора у октобру 2023. године и предводи коалицију и владу на челу са партијом "Смер-Социјалдемократија", чији је лидер од оснивања 1999. године. 

У кампањи је обећао да ће окончати војну помоћ Украјинцима у сукобу са Русијом, иако је у више наврата негирао да је проруски настројен, већ да само сматра како "Словачка има веће проблеме од сукоба у Украјини". 

Узнемирујући снимак упуцаног премијера Словачке: Обезбјеђење га носи у ауто

Узнемирујући снимак упуцаног премијера Словачке: Обезбјеђење га носи у ауто

Такође је наговијестио да ће се одупријети санкцијама које је Запад увео Русији због чега га пореде са мађарским премијером Виктором Орбаном, кога, како је сам истакао, симпатише.

"Орбана видим као једног од политичара који се не плаши да отворено брани интересе народа", рекао је Фицо за Ројтерс.

Три мандата и повлачење због убиства истраживачког новинара

Са позиције премијера претходно се повукао 2018. године, након шест година на функцији и масовних протеста због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове вјеренице Мартине Куснирове.

Промовисао је и антимигрантску политику током изборне трке 2016. године, противећи се, такође, истополним браковима.

Незванично: Ово је атентатор на Роберта Фица?

Незванично: Ово је атентатор на Роберта Фица?

Током пандемије вируса корона супротставио се обавезној вакцинацији и потпуном затварању земље.

Премијер је био и од 2006. до 2010, када је незадовољство либералним економским реформама претворио у своју прву изборну побједу.

Био је и заговорник плана о усвајању евра 2009.

Биографија

Фицо је рођен 15. септембра 1964. у радничкој породици у Топољчанима. 

Ожењен је правницом и професорком Светланом са којом има сина.

Дипломирао је право на Универзитету Комениус у Братислави 1986. и придружио се тада владајућој Комунистичкој партији, коју је напустио три године касније, уочи распада Чехословачке.

Појавио се снимак тренутка напада на Фица: Испаљено 5 хитаца

Појавио се снимак тренутка напада на Фица: Испаљено 5 хитаца

Докторирао је 1992., а до 1994. године радио је при министарству правде Словачке. Шест година, све до 2000., провео је као заступник Словачке пред Европском комисијом за људска права и Европским судом за људска права.

Словачки премијер Роберт Фицо повријеђен је у пуцњави послије сједнице Владе у Хандловој, након што је на њега испаљено више метака. У тешком стању је пребачен у болницу у Банској Бистрици, а нападач је одмах послије пуцњаве ухапшен.

Познато шта је нападач рекао Роберту Фицу прије пуцњаве

Познато шта је нападач рекао Роберту Фицу прије пуцњаве


Пратите нас и путем Вибера

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм