Санулах Гафари

Ко је вођа ИСИС-К, одговорног за масакр у Москви: Мислило се да је мртав

  • Извор: Нова.рс
  • 28.03.2024. 04:00

Исламска држава преузела је одговорност за терористички напад у концертној дворани "Крокус" у близини Москве у којој је убијено најмање 140 људи.

Амерички званичници истакли су да имају обавјештајне податке који указују да је за напад одговоран авганистански огранак Исламске државе Хорасан (ИСИС-К), на чијем је челу 29-годишњи Санулах Гафари, познат и под именом Шахаб ал-Мухаџир.

Ко је Санулах Гафари

Мало се знало о Гафарију прије напада у Кабулу 2021, због којег је Вашингтон расписао потјерницу за њим и награду од 10 милиона долара за информације о вођи ИСИС-К. Талибански извори су рекли да је он авганистански Таџик који је служио као војник у авганистанској војсци, а касније се придружио ИСИС-К, који је формиран крајем 2014.

Рођен је 28. октобра 1994. године, а диплому инжењера стекао је на Универзитету у Кабулу.

Прво је пријављено да је убијен у Авганистану прошлог јуна, али је побјегао у Пакистан и вјерује се да живи у Белуџистану, рекла су два извора за агенцију "Ројтерс".

Наиме, пакистански медији објавили су да је Гафари убијен 9. јуна 2023. године под "мистериозним околностима“, позивајући се на авганистанске и пакистанске обавјештајне службенике.


Познато како ће се даље одвијати потрага за маленом Данком Илић

Познато како ће се даље одвијати потрага за маленом Данком Илић

"Глас Америке“ је извијестио да су авганистански и пакистански обавјештајни извори потврдили његову смрт, али да амерички званичници не могу да потврде његову смрт.

Проглашен је за вођу ИСИС-К 2020. године, а репутацију своје групе ојачао је због тврдокорне идеологије и напада високог профила.

Смртоносна група

ИСИС-К је привукао свјетску пажњу самоубилачким нападом на међународни аеродром у Кабулу 2021. током повлачења америчке војске у којем је погинуло 13 америчких војника и велики број цивила. У септембру 2022. године група је преузела одговорност за самоубилачки напад на руску амбасаду у Кабулу.

Али, можда до сада највећа операција, догодила се у јануару, када је у двоструком самоубилачком нападу у Ирану убијено скоро 100 људи на комеморацији команданту Револуционарне гарде Касему Сулејманију, што је најсмртоноснији напад милитаната на иранско тло од Исламске револуције 1979. године.

Под Гафаријем, група је користила нападе високог профила како би регрутовала и циљала на етничке Таџике и Узбеке широм Централне Азије.


Хронологија догађаја након нестанка дјевојчице Данке Илић

Хронологија догађаја након нестанка дјевојчице Данке Илић

ИСИС-К је добио име по старом персијском термину за регион, Хорасан, који је обухватао дијелове Ирана, Туркменистана и Авганистана, као и области Таџикистана и Узбекистана.

"ИСИС-К настоји да надмаши ривалске џихадисте, изводећи одважније нападе како би се разликовао од осталих и стекао ресурсе од потенцијалних присталица", рекао је Асфандијар Мир, виши стручњак за безбједност Јужне Азије у Вашингтону.

Посљедњих година, Гафаријева организација је више пута покушавала да нападне Русију у знак одмазде за њену интервенцију у сиријском грађанском рату, који је помогао да се поразе регионалне операције ИСИС-а и одржи режим предсједника Башара ал Асада.

Аналитичар Колин Кларк рекао је да постоји низ примјера исламистичких милитаната који су побјегли умјесто да изврше самоубилачке мисије, као што је био случај са нападачима ИСИС-а који су побјегли након напада на "Батаклан“ дворану у Паризу у новембру 2015 и као што је случај у нападу на "Крокус“ дворану.

Према посљедњим подацима, ИСИС-К броји 4.000 до 6.000 људи на терену у Авганистану, укључујући борце и чланове породица. Група се проширила када је дошло до распада матичног покрета Исламска држава током рата у Ираку 2017. Многи страни борци побјегли су из Ирака и стигли у Авганистан и Пакистан да би се придружили ИСИС-К, рекао је високи ирачки безбједносни званичник, који је говорио под условом анонимности.

Вјерује се да ИСИС-К ради на успостављању регионалне мреже џихадистичких група које би помогле у извођењу међународних напада.


Вишковић: Српска у немогућим условима опстаје и испуњава своје обавезе

Вишковић: Српска у немогућим условима опстаје и испуњава своје обавезе

Мавлави Хабиб Рахман, бивши високи вођа ИСИС-К који се предао талибанима, рекао је да је група успјешно регрутовала и држављане Таџикистана. Стога, откриће таџикистанских пасоша код нападача на "Крокус“ дворану, указује на везу са Гафаријевом групом.

Таџикистан, у којем претежно живе сунитски муслимани, дом је 10 милиона људи. Послије бруталног грађанског рата 1990-их, он је и даље једна од најсиромашнијих бивших совјетских република. Економија у великој мјери зависи од милион радника миграната у Русији. Таџикистански званичници су рекли да се многи Таџикистанци који живе у Русији жале на малтретирање, што их чини лакшом метом за регрутовање.

Опасност у Европи

Власти у неколико европских земаља извеле су низ хапшења наводних регрута ИСИС-а у јулу и децембру прошле године, оптужених за планирање терористичких напада. Француска, која је домаћин Олимпијских игара ове године, саопштила је да подиже упозорење на тероризам на највиши ниво након покоља у Москви.

Током протекле двије године, ИСИС-К је био усредсређен на Русију, критикујући Путина што је промијенио ток сиријског грађанског рата подржавајући предсједника Башара ал-Асада против Исламске државе, рекли су стручњаци за безбједност.


Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног

Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног "невидљивог"

"ИСИС-К већ неко време планира нападе унутар Русије“, рекао је Арон Зелин, виши сарадник Вашингтонског института за блискоисточну политику. 

Руска служба безбедности саопштила је 7. марта да је спријечила оружани напад групе на синагогу у близини Москве, преноси "Нова.рс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм