Заводе ред на Црном мору

Ко су Хути?

  • Извор: Агенције
  • 12.01.2024. 12:43

Хути су јеменско шиитско племе, познато по томе што се супроставило јеменском царству. С друге стране, сматрају се и вјерско-политичком и војном групом која је настањена и дјелује у Јемену. Хути су добили име по оснивачу скупине Хусеину ел Хутију, бившем команданту, кога су наводно убиле оружане снаге Јемена у септембру 2004. године.

Хути припадају зеидској грани шиитизма, секта ислама која се искључиво налази у Јемену. Они су настали од шиитске мањине сличне Дванаестници која се налази првенствено у Ираку, Либану и Ирану, а познати су по највећој сличности са сунитским исламом по питању права и одлука.

Међутим, они подржавају концепт Дванаесторице као веома битан за своју религију, који прави разлику од сунизма. Они су често оптуживани од стране сљедбеника зеидизма да су тајни конвертити и сљедбеници Дванаесторице, која је званична религија у Ирану.

Хути су тврдили да су њихове акције борбе против ширења салафизма у Јемену, као и због одбране своје заједнице од распрострањене и систематске дискриминације, док их је влада оптуживала да желе свргнути владајући режим из жеље за увођењем шиитског зеидског вјерског закона, дестабилизујући владу и ширећи антиамеричка осјећања. Хути тврде да се муслимани моле на погрешан начин дижући руке, као што је обичај код јеменских сунита.

Америка и Британија кренули са ваздушним ударима на положаје Хута

Америка и Британија кренули са ваздушним ударима на положаје Хута

Јеменска влада је Хуте такође оптужила да имају спољну помоћ, наводећи Иран као већинску шиитску земљу.

Заузврат, Хути су узвратили наводећи да је влада потпомогнута спољним антишиитским присталицама попут Ал Kаиде и Саудијске Арабије, поред чињенице да је бивши предсједник Јемена Али Абдулах Салих такође зеид.

Шта се дешава у Црвеном мору?

Иранско министарство спољних послова осудило је напад на Јемен као "очигледно кршење суверенитета и територијалног интегритета Јемена" и кршење међународних закона.

Напади "неће имати никакав други резултат осим подстицања несигурности и нестабилности у региону“, рекао је портпарол министарства Насер Kанани у посту на Телеграм групи министарства. У међувремену, либанска оружана група Хезболах, коју подржава Иран, такође је осудила ударе на Јемен.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)