Bitno je da se pomogne

Koja zemlja je poslala najviše spasilaca u Tursku?

  • Извор: АТВ
  • 09.02.2023. 21:42

Vlasti Azerbejdžana ubjedljivo su poslale najviše spasilaca u Tursku, njih 725, nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jug ove zemlje i sjeverni dio Sirije u ponedjeljak.

Potom slijedi Izrael, koji je poslao 450 svojih ljudi, pa Indija  koja u spašavanju preživjelih učestvuje sa 252 spasioca. U Turskoj je 204 spasioca iz Francuske, a četiri manje iz Sjevernog Kipra.

Ove podatke je objavila turska novinska agencija Anadolija na zvaničnom Instagram nalogu.

Zemlje koje se izdvajaju po broju spasilaca koje su poslale su i Poljska (178), Uzbekistan (171), Sjedinjene Američke Države (159), Mađarska (156), Rusija i Irak sa po 150 ljudi, ali i BiH, koja je prema ovim podacima poslala 104 spasioca.

U Turskoj traje neprestana potraga za preživjelima nakon razornih zemljotresa koji su pogodili deset provincija u ovoj zemlji. Cilj svih ovih ljudi koji su tamo otišli, kao i turskih spasilaca, jeste da se pronađe što više živih ispod ruševina, ali i da se pruži svaka druga potrebna pomoć.

Informacije o pomoći se brzo mijenjaju jer države šalju spasilačke timove konstantno.

Ukupan broj mrtvih trenutno iznosi 20.451 osoba, a u desetinama hiljada broje se i povrijeđeni u zemljotresu. Turski stručnjak Ovgun Ahmet Ercan juče je iznio zastrašujuću procjenu prema kojoj je ispod ruševina 180.000, uglavnom, mrtvih ljudi.

U Siriju je stigao konvoj Ujedinjenih nacija, a pomoć je poslala i Rusija. Palestina je najavila da će poslati tim podrške u ovu zemlju, a mnoge zemlje šalju humanitranu i novčanu pomoć.

Na listi ispod možete vidjeti koje sve države su poslale spasilačke timove u Tursku.


Тагови: