Закони

Да ли коприва постаје забрањена биљка

  • Извор: Агенције
  • 22.01.2024. 13:32

Још од времена старе Грчке, жара или коприва се користила за масажу против реуматизма и као лијек против разних обољења (анемије, бронхитиса, мигрене и свих болести које су резултат затрованости организма).

Једноставна народна мудрост каже – коприва чисти крв.

Међутим, закон Европске уније је неумољив и у њему нема мјеста за народне мудрости. То је отишло тако далеко да је Француска забранила не само узгој и прераду, него и ширење знања о жари путем јавних наступа.

Норме су додатно пооштрене 2006. године, доношењем Аграрног оријентацијског закона (ЛОИ 2006-11) који је забранио продају свих препарата на биљној бази без посебне државне дозволе, преноси "Хајат".


Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

Ово су 4 најзлобнија знака хороскопа

У вртовима Француске са жаром је почео да расте и побуњенички дух, а данас је један од вођа побуне главни вртлар чувеног Версаја.

Коприва је постала симбол очувања народне медицине и органске производње. Француски вртлари не одустају од своје "криминогене" праксе, иако им пријети казна од 75.000 евра и до двије године затвора.

Они више не смију да спомињу у јавности своје домаће ферментисано гнојиво од коприве, које праве на изузетно "опасан” начин: 1 килограм коприве потопи се у 10 литара чисте воде, притисне каменом, остави да ферментира 10-20 дана, а затим се тиме заливају или прскају усјеви.

Зар је то страшно компликована фито-фармаколошка процедура за коју је потребна тржишна дозвола. Док гледамо скупо плаћене рекламе о пестицидима који загађују воду и земљиште, који се не смију употребљавати без гас-маски и гумених рукавица, и при томе се примјењују у специфичним условима кад нема ни дашка вјетра, о обичној "чорби" од коприве којом се земљиште ослобађа од корова и штеточина се у француским медијима не смије говорити.


Мира пјесму посветила мртворођеном сину: Болни стихови баладе

Мира пјесму посветила мртворођеном сину: Болни стихови баладе

У том капиталистичком свијету највећи гријех коприве је што је бесплатна и свима доступна.

Хрватска је уласком у Европску унију пристала да забрани љековито биље по европским законима. Забрањене су многе биљке, природни лијекови против депресије, рака, упала, кожних болести, мигрена и свих осталих тегоба на којима фармацеутска индустрија у свијету масно зарађује.

Тако су забрањени: бршљен, дан-ноћ, гавез, глог, храст, имела, кантарион, медвјеђе грожђе, мљечника, орахов лист, пелин, подбел, раставић, руса, сена, валеријана и многе друге.

Највећи ударац фармацеутској индустрији, али и моћним корпорацијама изазвала је заправо коприва.

Дијелом зато што је коприва једна од најљековитијих биљака на свијету. Наиме, сви дијелови коприве стабљика, лишће, коријен и цвијет имају љековита својства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: