Нигер

"Корпа" за ЕУ - окрећу се ка Русији

  • Извор: Б92
  • 05.12.2023. 07:52

Војна хунта у Нигеру одустала је од два војна споразума која је та западноафричка земља потписала са ЕУ ради борбе против екстремистичког насиља у региону Сахел.

Умјесто тога, војни челници разговарали су с делегацијом Русије о безбједносној сарадњи.

Прије пуча у којем је крајем јула свргнут предсједник Мохамед Базум, Нигер је био посљедњи важан безбједносни партнер Запада и Европе у Сахелу, огромном региону јужно од Сахаре који су исламске екстремистичке групе претвориле у жариште општег терора.

Министарство спољних послова Нигера је данас саопштило да је Влада одлучила да "повуче привилегије и имунитете који су додељени" Мисији војног партнерства ЕУ у Нигеру основаној у фебруару, и да сходно томе "нема законске обавезе" у вези са тим партнерством.

Хунта је раскинула односе и са Мисијом ЕУ за изградњу цивилних капацитета која је основана 2012. године ради јачања сектора унутрашње безбједности Нигера.


Полиција окружила кућу, објекат одлетио у ваздух

Полиција окружила кућу, објекат одлетио у ваздух

Политичка трвења између Нигера и ЕУ расту од јулског пуча.

Нигер је јуче посјетила државна делегација Русије на челу са замјеником министра одбране Лунусом-Беком Евкуровим и састала се са лидером хунте, генералом Абдурахманом Чијанијем и државним министром одбране Салифуом Модијем.

"У жижи разговора је јачање сарадње двије земље у области одбране", наводи се у саопштењу Министарства одбране Нигера послије низа данашњих састанака.

Већина страних економских и безбједносних савезника Нигера увела је тој земљи санкције као средство притиска на пучисте да врате изабрану власт.

Међу тим земљама је и Француска која је имала 1.500 војника у Нигеру, а сви су "замољени да оду".


У САД оборен рекорд по броју масовних убистава за годину дана

У САД оборен рекорд по броју масовних убистава за годину дана

Аналитичари указују на то да регионалне и међународне санкције јесу притисле Нигер, али су и подстакле пучисте да потраже нова партнерства.

Пратите нас и путем Вибера