Све скупљи

Коштају и до 230.000 евра: Шта су "златни пасоши“

  • Извор: Телеграф
  • 02.04.2024. 20:20

Карипски "златни пасоши" постају све скупљи, као одговор на притисак САД и Европске уније да се сузбије продаја држављанства.

Такозвани "златни пасоши" дају безвизни приступ ЕУ, Великој Британији и другим земљама, што их чини популарним међу националностима које обично треба да поднесу захтјев за путне дозволе.

Група од четири карипске земље пристала је да наплаћује најмање 200.000 долара за своје пасоше почевши од 30. јуна, што је дупло више од тренутне стопе у неким случајевима.

Окончана талачка криза у затвору

Окончана талачка криза у затвору

Земље ће такође затворити рупе у закону које су дозвољавале продају пасоша уз попуст, преноси Телеграф писање Блумберга.

Програми држављанства по инвестицији, или ЦБИ, доносе више од 579 милиона долара годишње на Карибима и чине више од половине националног прихода неких од малих острвских држава у региону. Али програми су под лупом европских и америчких регулатора, који су све више забринути да се користе за заобилажење имиграционих контрола и да могу послужити као улаз за криминалце.

Пет карипских земаља са ЦБИ програмима проширило је држављанство на најмање 88.000 људи, укључујући многе Кинезе, Русе и Нигеријце, према прошлогодишњем извјештају ЕУ.

Организација за економску сарадњу и развој саопштила је да програми могу помоћи криминалцима да изврше огромне преваре и оперу приходе стечене криминалом и корупцијом која достиже милијарде долара.

Кевац: АТВ увијек ту када је тешко

Кевац: АТВ увијек ту када је тешко

Потражња за карипским пасошима расте, рекла је Кара Дохерти, генерални директор компаније Апек Капитал Партнерс са сједиштем у Антигви, која се бави савјетовањем о другом држављанству. Камата је порасла за скоро 300 одсто током прва два мјесеца ове године, рекла је она, повезујући то са порастом биткоина и других токена.

Амерички грађани, који други пасош виде као заштиту од геополитичких превирања, такође подстичу продају.

Карипске земље су се такође сложиле да размењују информације, подносе се независним финансијским ревизијама и унаприједе транспарентност.

"Промјене имају за циљ да се позабаве забринутостима које би ЕУ, посебно, имала у вези са овим програмима", рекао је премијер Доминике Рузвелт Скерит у саопштењу.

Биткоин пао!

Биткоин пао!

Санта Луција, гдје се пасоши продају за 100.000 долара, није потписала споразум, који обухвата само Доминику, Гренаду, Сент Китс и Невис, Антигву и Барбуду.

Сент Китс има најстарији и најскупљи ЦБИ програм на Карибима који кошта 250.000 долара.

Нови споразум такође покушава да заустави продају пасоша уз попуст. У неким случајевима, локалним инвеститорима је било дозвољено да купцима дају пасоше по дјелићу првобитне цијене, уз обећања о будућим исплатама. Али када су пројекти заустављени, купци би могли да добију држављанство по цијенама испод тржишних.

Премијер Сент Китса Ендрју Дру рекао је да је продаја пасоша са сниженим цијенама пошаст за ЦБИ индустрију јер смањује владине приходе и доводи до незавршених пројеката.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: