Dmitrij Peskov

Kremlj o isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu: Sjetimo se Јugoslavije

  • Извор: Sputnjik
  • 07.09.2023. 13:12

Najava da će Vašington isporučiti Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom je loša vijest, smatra portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, podsjetivši na posljedice njene upotrebe u Јugoslaviji.

"To je loše. To smo već vidjeli u novijoj istoriji Evrope, ove granate su aktivno korišćene protiv Јugoslavije. Upotreba granata je imala veoma, veoma tužne posljedice, koje su zabilježile i međunarodne organizacije. Upotreba ovih granata je rezultirala galopirajućim povećanjem broja onkoloških bolesnika i drugih bolesti. Ove posljedice se osjećaju i na narednim generacijama onih koji su na neki način došli u kontakt sa njom ili boravili u područjima gdje je to oružje korišćeno“, rekao je Peskov.

Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

Peskov je dodao i da je "ovo veoma loša vijest" i da se može očekivati ponavljanje istorije Јugoslavije i na onim ukrajinskim teritorijama gdje će se koristiti granate.

"Naravno, sva odgovornost će pasti na rukovodstvu Sjedinjenih Država koje je donijelo takvu odluku. Svi treba da budu svjesni toga“, rekao je Peskov.

SAD će isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini

SAD će isporučiti municiju sa osiromašenim uranijumom Ukrajini

Ranije je Pentagon saopštio da će SAD isporučiti projektile sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći od 175 miliona dolara.

Ruska ambasada osudila američku isporuku municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini

Ruska ambasada osudila američku isporuku municije s osiromašenim uranijumom Ukrajini


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска