Рат на све стране

Кремљ: Русија је била у праву, Блиски исток гори због сукоба у Гази

  • 19.01.2024. 15:23

Москва позива све учеснице и сукобу у Појасу Газе да се суздрже од борбе и окрену дипломатији, с обзиром да је израелско-палестински сукоб уздрмао читав Блиски исток и донио тензије у регион, указао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија је дипломатским каналима у непрекидном контакту са Ираном и Пакистаном, дипломатија је једина ствар која може да помогне да се крене путем смиривања тензија, појаснио је.

"Русија је од почетка најновије фазе сукоба у Појасу Газе упозоравала да конфликт може да се рашири, а сада, нажалост, свједочимо томе", додао је.

У ноћи између 17. и 18. јануара Оружане снаге Пакистана извршиле су ракетне и ваздушне ударе по територији Ирана, као одговор на пређашње иранске нападе балистичким ракетама на базе терористичких група у Пакистану.

Док Техеран наводи да су жртве пакистанских удара углавном били цивили, међу којима има и жена и дјеце, Исламабад тврди да је једна од примарних мета њиховог напада била терористичка организација Ослободилачка војска Белуџистана (БЛА).

Саудијска Арабија је орјентисана на чланство у БРИКСУ, о томе је било ријечи током недавне посјете руског предсједника Ријаду, нагласио је Песков и додао да друге информације не долазе до Кремља.

Са друге стране, Русија жали због одлуке Аргентине да се не придружи БРИКС-у, али поштује суверену одлуку Буенос Ајреса, додао је.

"Аргентинци су сами бирали власт која је одлучила да тренутно није добар тренутак да се прикључе овом формату", појаснио. Москва се нада да би временом власти Аргентине могле да увиде да им је корисније да се врате БРИКС-у.

Русију радује прилично дугачак ред за улазак у БРИКС и то што многе државе желе да се придруже, додао је Песков.

Много страних плаћеника ратује на страни Украјине, стално добијамо потврде тога, рекао је портпарол Кремља, коментаришући извјештај руског министарства одбране да је руска војска у зони Специјалне војне операције у Харкову ликвидирала француске плаћенике који су се борили на страни кијевског режима.

Елиминисано је више од 60 лица који су се борили на страни Оружаних снага Украјине, а испоставило се да се ради о француским држављанима. Иначе, у Француској је плаћеничка активност забрањена законом.

Руске и француске дипломате разговарају о том случају, али на вишем нивоу се није било приједлога за разговор, рекао је Песков.

Нема основа за обнављање споразума о житу, сви други начини за превоз украјинског жита су опасни, бродовласници и компаније морају да буду свјесни да раде са максималним ризиком, навео је Песков.

Разговори на тему споразума о житу се не воде, дио споразума који се тицао руске стране до данас није испуњен, а нема ни перспективе да ће се по том питању нешто промијенити, додао је.

Још увијек није одређен тачан датум Путинове посјете Сјеверној Кореји и Турској, договори се воде дипломатским каналима, навео је Песков и обећао да ће благовремено обавијестити јавност о предсједниковим путовањима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?