ATV

Шеф руске дипломатије

Лавров: Америка тјера свијет да игра по њиховим себичним правилима

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2023. 18:48

Војно ширење НАТО-а на азијско-пацифички регион, усмјерено против Русије и Кине, ствара ризике од стварања новог жаришта напетости, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Нескривено усмјерење таквих напора против Русије и Кине, на уништавање инклузивне регионалне архитектуре која је формирана око АСЕАН-а, ствара ризике од настанка новог жаришта геополитичких тензија – поред већ узаврелог европског", рекао је руски министар у обраћању на засједању 78. Генералне скупштине УН.

Према његовим ријечима, руском, совјетском руководству биле су дате гаранције да се НАТО неће шири на Исток, међутим, испоставило се да су та обећања западних лидера превара и да нису ни имали намеру да их испуне.

"Заједничке вјежбе између САД и европских савезника, које укључују употребу нуклеарног орузжја на територије Русије, између осталог, су без преседана од краја хладног рата", нагласио је Лавров.

Он је оцијенио да се први пут од формирања УН 1945. године појавила шанса за истинску демократизацију свјетске политике, другог пута нема.

"То уноси оптимизам код свих који вјерују у доминацију међународног права и који желе препород УН како главног органа координације свјетске политике", истакао је Лавров.

За Русију, како је рекао, је очигледно да другог пута нема.

"Ипак, САД и њима потчињене западне земље настављају да потхрањују конфликте који на вјештачки начин дијеле човјечанство на непријатељске блокове и ометају остваривање заједничких циљева", рекао је он.

Лавровје додао да САД и њихови савезници чине све како би спријечили стварање истински мултиполарног, праведног свјетског поретка, настоје да натјерају свијет да играју по њиховим себичним правилима.

"Пед нашим очима ствара нови свјетски поредак. Наш свијет обликује борба између глобалне већине која подржава фер расподјелу глобалних бенефита и мањине која задржава право неоколонијалног потчињавања, како би задржали доминацију, која им полако клизи из руку", рекао је Лавров.

Пратите нас и путем Вибера