Ruski ministar

Lavrov: Francuska nervozno reaguje na pad svog uticaja u Africi

  • Izvor: Anadolija
  • 03.02.2023.11:21

Francuska nervozno reaguje na pad svog uticaja u Africi, izjavio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Lavrov je u Moskvi održao sastanak sa čelnicima stranke Jedinstvena Rusija zaduženim za međunarodnu saradnju i odnose s dijasporom.

Šef ruske diplomatije je posebno pozdravio sve snažniji glas Afrike u međunarodnim odnosima, rekavši da to ipak izaziva nezadovoljstvo u Parizu.

"Glas solidarnosti s Afrikom u svjetskim poslovima izgleda sve harmoničniji i pozdravljamo proces dalje emancipacije zemalja tog kontinenta. To se može vidjeti na primjeru kontinuiranog smanjenja sfere neokolonijalnog uticaja Francuske u centralnoj i zapadnoj Africi, što izaziva prilično nervoznu reakciju Pariza i koji pokazuje želju da nikome ne date ono što ste nekada smatrali svojim", kazao je Lavrov.

Istakao je da se Rusija, s druge strane, rukovodi "principom suverene jednakosti država, prema kojem svaka od država ima pravo da bira svoje partnere" kada razvija odnose s afričkim državama.

"Nastavićemo da podržavamo naše afričke kolege u njihovim pravednim zahtjevima", kazao je.

Lavrov je podsjetio da je drugi rusko-afrički samit zakazan za jul ove godine i Moskva već radi na njegovim pripremama.

"Međunarodni parlamentarni forum s učešćem afričkih partnera, zakazan za mart u Moskvi, trebalo bi takođe da bude značajan podsticaj ovim pripremama i jačanju kontakata između naših država", rekao je Lavrov.