ATV

За Русију је очигледно да другог пута нема

Лавров: Пред нашим очима се ствара нови свјетски поредак!

 • 23.09.2023. 18:47

Војно ширење НАТО-а на азијско-пацифички регион, усмјерено против Русије и Kине, ствара ризике од стварања новог жаришта напетости, упозорио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Нескривено усмјерење таквих напора против Русије и Kине, на уништавање инклузивне регионалне архитектуре која је формирана око АСЕАН-а, ствара ризике од настанка новог жаришта геополитичких тензија – поред већ узаврелог европског", рекао је руски министар у обраћању на засједању 78. Генералне скупштине УН.

Према његовим ријечима, руском, совјетском руководству биле су дате гаранције да се НАТО неће шири на Исток, међутим, испоставило се да су та обећања западних лидера превара и да нису ни имали намеру да их испуне.

"Заједничке вјежбе између САД и европских савезника, које укључују употребу нуклеарног орузжја на територије Русије, између осталог, су без преседана од краја хладног рата", нагласио је Лавров.

Он је оцијенио да се први пут од формирања УН 1945. године појавила шанса за истинску демократизацију свјетске политике, другог пута нема.

"То уноси оптимизам код свих који вјерују у доминацију међународног права и који желе препород УН како главног органа координације свјетске политике", истакао је Лавров.

За Русију, како је рекао, је очигледно да другог пута нема.

"Ипак, САД и њима потчињене западне земље настављају да потхрањују конфликте који на вјештачки начин дијеле човјечанство на непријатељске блокове и ометају остваривање заједничких циљева", рекао је он.

Лавровје додао да САД и њихови савезници чине све како би спријечили стварање истински мултиполарног, праведног свјетског поретка, настоје да натјерају свијет да играју по њиховим себичним правилима.

"Пред нашим очима ствара нови свјетски поредак. Наш свијет обликује борба између глобалне већине која подржава фер распођелу глобалних бенефита и мањине која задржава право неоколонијалног потчињавања, како би задржали доминацију, која им полако клизи из руку", рекао је Лавров.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.