Rusija

Lavrov: Šokira imunitet zbog sabotaže Sjevernog toka

  • Извор: СРНА
  • 02.03.2023. 10:54

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas šokiranost imunitetom zbog sabotaže na gasovodima "Sjeverni tok" koji je u zoni odgovornosti NATO-a i EU.

"Svjedoci smo degradacije međunarodnih ekonomskih odnosa koju uzrokuje Zapad i njihove transformacije u oružje, uključujuči energetski sektor. Insistiramo na poštenoj i brzoj istrazi o terorističkom napadu uz uključenje Rusije i drugih strana", naglasio je Lavrov u svom govoru na samitu šefova diplomatija Grupe 20 (G20) u Nju Delhiju.

On je podsjetio da Rusija zastupa energetsku sigurnost i ukazao je na važnost da se svim zemljama kojima je to potrebno odobri pristup jeftinijim energetskim resursima.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je nedavno tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN da je EU mirno prihvatila to što je gasovode "Sjevernog toka" uništio njihov najbliži saveznik.

Dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš ranije je objavio tekst u kojem je detaljno opisao kako su američki ronioci postavili eksploziv ispod ruskih gasovoda "Sjevernog toka".

Herš je naveo da je tekst napisao na osnovu informacija dobijenih iz pouzdanih izvora sa direktnim saznanjima o operativnom planiranju napada.

Prema njegovim riječima, eksploziv je daljinski aktiviran 26. septembra 2022. godine po nalogu predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Herš je, između ostalog, poznat po tome što je razotkrio da su američki vojnici tokom rata u Vijetnamu u selu Mi Laj izvršili masovno ubistvo nenaoružanih civila i objavio je da američka vojska muči zatvorenike u zloglasnom zatvoru Abu Graib u Iraku.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.