Руски министар спољних послова

Лавров: Спријечити увлачење званичника УН у политизоване иницијативе Кијева

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2023. 08:24

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је генералног секретара УН Антонија Гутереса да спријечи увлачење представника структура Уједињених нација у политизоване иницијативе Украјине, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу издатом након састанка Лаврова и Гутереса на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку наводи се да су у фокусу њиховог разговора, традиционално, била најрелевантнија међународна питања, као и разни аспекти сарадње Русије и Уједињених нација.

Министарство истиче да је Гутересу скренута пажња на неприхватљивост примјене двоструких аршина у америчким документима у вези са разним територијама.

"Министар је још једном нагласио неопходност да руководство и запослени у Уједињеним нацијама строго и без изузетка поштују принцип правичности и централности из Члана 100 Повеље УН. Лавров је истакао и неприхватљивост примјене двоструких аршина у вези са разним територијама у статистици УН и другим документима", наведено је у саопштењу.

У документу се додаје да је Лавров скренуо пажњу Гутересу на америчко кршење обавеза, укључујући одбијање издавања виза руским дипломатама за догађаје које организује УН.

Лавров је изјавио да тренутна ситуација захтијева да Гутерес што прије покрене арбитражну процедуру против САД, јавио је ТАСС.

Гутерес и Лавров разговарали су детаљно и о реформи УН, како би се организација прилагодила данашњим догађајима. 

Пратите нас и путем Вибера