Катар

Лидер Хамаса ужива у луксузу у другој земљи: Појавио се снимак док гледа напад

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2023. 11:21

Недуго након Хамасовог бруталног напада на Израел 7. октобра, друштвеним мрежама почео је да кружи снимак политичког вође те исламистичке групе, Исмаила Ханије.

На снимку се видјело како се Ханија, док је гледао снимке крвавог напада Хамаса на Израел, клањао у знак захвалности. 

А све то чинио је у свом луксузном кабинету у Дохи у Катару.

Многи Палестинци већ годинама замјере Ханији што далеко од тешких услова живота у Гази води лагодан живот у нафтом богатој Заливској монархији, Катару, која која нуди уточиште вођама Хамаса и гдје се налази сједиште "Ал Џазире", медијске платформу за ширење пропаганде Хамаса, пише "Тајмс оф Израел".

Обогатио се након побједе на изборима

Прије побједе Хамаса над Фатахом на палестинским изборима 2006. године Ханија није био истакнутији члан руководства те организације.

Тек након тих избора његова моћ је почела да расте. Именован је премијером Палестинске управе у Појасу Газе, а његово је богатство нагло почело расти захваљујући контроли коју су он и други министри у Хамасовој влади успоставили над привредом Газе и порезима које су убирали на робу увезену из Египта.

Високи званичници Хамаса, укључујући Ханију, наплаћивали су порез од 20 одсто на сву робу која пролази кроз тунеле из Египта у Газу - писали су израелски медији још 2014. године.


Становници Газе се боре са новим проблемима

Становници Газе се боре са новим проблемима

Један представник Палестинске управе тврди да је посао кријумчарења робе кроз тунеле претворио чак 1.700 високих званичника у милионере, писао је својевремено саудијски недјељник "Ал-Маџала".

Сам Ханија је 2010. потрошио 4 милиона долара да би купио земљиште на обали Газе у близини избјегличког кампа Шати у којем је одрастао, а убиљежио га је на име свог зета - писао је египатски часопис "Росе ал-Јусуф".

Од тада је Ханија купио неколико станова, вила и зграда у Појасу Газе, све редом регистрованих на имена неких од своје 13 дјеце.

Народ Газе страховито сиромашан, а он...

Његово богатство и раскошна имања у потпуном су контрасту с огромним сиромаштвом становника Газе, гдје је око половине становништва незапослено, а БДП по глави становника 2021. је износио тек око 5.600 америчких долара сврставајући Газу међу најсиромашнија мјеста на свијету.

Неки за ту привредну заосталост Газе криве израелско-египатску блокаду која је на снази ​​од 2007. године, а која је наметнула ограничења на робу која стиже у Појас Газе или иде из њега.


"Американци кроз историју били против српских вођа"

Израел тврди да су та ограничења неопходна из безбједносних разлога, како би се спријечило напружавање Хамаса.

Такође се вјерује да је корупција у Појасу Газе широко распрострањена.

Привреда Газе увелике зависи од иностране помоћи, а Катар је на врху пописа донатора. Процјењује се да је Катар у протеклих десет година Гази донирао више од милијарду и по долара, али не за развој привреде, него за финансирање јавних званичника и помоћ сиромашним породицама.

Јаз између богатства лидера Хамаса и обичних људи из Газе не види се само из стања на њиховим банковним рачунима, него и у чињеници да лидери Хамаса и чланови њихових породица могу по вољи да напусте опкољену енклаву, што је повластица коју ужива врло мало становника Газе.

Син му је раскалашни 'краљ некретнина'

Крајем прошле године саудијска новинска wеб-страница "Елапх" цитирала је "упућени палестински извор" који је рекао да је Ханијев син Маз, познат у Гази као Абу Ал-Икарат или "Отац некретнина", добио турски пасош, који му је омогућио да лако излази из Газе, путује у иностранство и улаже у некретнине у Турској.

У истом чланку даље се наводи да Маз и други синови Исмаила Ханије у иностранству пију алкохол и проводе се с ескорт-дамама у луксузним ноћним клубовима.


Израел бомбардовао аеродроме у Сирији

Израел бомбардовао аеродроме у Сирији

"Елапх" је такође писао да дјеца Исмаила Ханије посједују своје генераторе и продају електричну енергију становницима Газе који су константно суочени с рестикцијама електричне енергије.

У јулу 2022. документ објављен на палестинским друштвеним медијима садржао је службени попис особа које су добиле дозволу да напусте Газу преко прелаза Рафах.

Међу именима је био Ханијев син Хазем, заједно са супругом и двоје дјеце, који је напустио Газу како би се придружио другим члановима породице у Турској.

То откриће је покренуло кампању незадовољства на друштвеним мрежама против руководства Хамаса, под насловом "Наше руке су чисте".

У Појасу газе иначе је врло ријетко неслагање с политичким руководством и оно се уопште не толерише.

На почетку се клео: 'Наше руке су чисте'

Према Институту за истраживање медија на Блиском истоку (МЕМРИ), назив кампање 'Наше руке су чисте' био је алузија на Ханијев говор из 2009. године, на 22. годишњицу оснивања Хамаса, када је рекао:

“Наше руке су чисте. Не крадемо средства, не држимо некретнине нити градимо виле".


На породичном имању покренули бизнис: Пуне руке посла у оази мира

На породичном имању покренули бизнис: Пуне руке посла у оази мира

Ове године Хамас је уприличио свечани ифтар - вечерњи оброк на крају дневног рамазанског поста - у главном граду Катара Дохи за тридесетак дипломата из арапских и исламских држава те неколико "пријатељских неарапских земаља", као и катарске министре и посланике.

Догађај, објављен на Хамасовим дигиталним платформама, одржан је у Дипломатском клубу у Дохи, одражавајући висок статус који Хамас ужива у Заливској монархији.

Према писању дневника "ал-Араби ал-Џадид", међу учесницима су били амбасадори Ирана, Турске, талибанског режима у Авганистану и Русије, али и један "савјетник за безбједност из једне велике европске земље", пренси "Нет".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: