Pašinjan i Alijev u Moskvi

Lideri dvije zaraćene zemlje se svađali pred Putinom: "Sada ćemo smireno da razgovaramo"

  • Извор: Курир
  • 26.05.2023. 07:42

Lideri Azerbejdžana i Jermenije otvoreno su se posvađali pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom što je još jednom pokazalo ogromne razlike u stavovima dvije države povodom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je na sastanku u Moskvi pokrenuo pitanje Lačinskog koridora odnosno puta koji povezuje Jermeniju sa spornom teritorijom Nagorno-Karabahom, koja se nalazi unutar Azerbejdžana, ali je naseljena sa većinskim jermenskim stanovništvom.

- Izvinjavam se Vladimire Vladimiroviču, moram da repliciram - rekao je Pašinjan koji je namršten slušao početno obraćanje azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Azerbejdžan prema njegovim riječima blokira prolaz tim putem od sredine decembra, a Pašinjan smatra da koridor mora biti pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

- Azerbejdžan nije blokirao nijedan koridor. Nema potrebe da se trilateralni sastanak koristi za neosnovane optužbe - odgovorio je Alijev.

Veliki benefiti saradnje Republike Srpske sa Rusijom

Veliki benefiti saradnje Republike Srpske sa Rusijom

Lideri Jermenije i Azerbejdžana su se svađali nekoliko minuta sve dok se Vladimir Putin nije umiješao i prekinuo raspravu.

- Sada ćemo imati priliku, kao što smo se i dogovorili, da o svemu razgovaramo smireno i nadam se da ćemo postići neke dogovore koji će promeniti situaciju, ne samo između Jermenije i Azerbejdžana, nego i u cijelom regionu - naglasio je Putin.


Jermenski predsjednik Pašinjan, podsjetimo, saopštio je da su se dvije države dogovorile oko međusobnog priznavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, uključujući i sporni Nagorno-Karabah.

Lokalno jermensko stanovništvo je 10. decembra 1991. godine proglasilo nezavisnost od Azerbejdžana i osnivanje Nagornokarabaške Republike koju, međutim, nije priznala nijedna država ili međunarodna organizacija na svijetu.

Putin: Saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije se odvija vrlo uspješno

Putin: Saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije se odvija vrlo uspješno

Jermenija i Azerbejdžan su u sukobu tri decenije i vodili su dva teška rata oko Nagorno-Karabaha. Posljednjih mjeseci obje strane su izrazile sve veću spremnost da potpišu trajni mirovni sporazum, ali sukobi se i dalje nastavljaju.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије