Lukašenko prisilio avion da sleti u Minsk i uhapsio opozicionog blogera

  • 23.05.2021. 18:36

Bjeloruske vlasti naredile su "Ryanairovom" avionu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhapsile jednog od glavnih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, objavili su zvaničnici i aktivisti za ljudska prava.

Policija je privela Romana Protaševiča, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih protesta koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.

Avion na liniji Atina-Vilnjus bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litvanije kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje aviona i državne novinske agencije. Eksploziv kasnije nije nađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu MiG-29 da preprati "Ryanairov" Boing.

Reagujući na tu vijest, litavski predsjednik Gitanas Nauseda zatražio je od Bjelorusije da pusti Protaševiča. U predsjednikovu saopštenju upućenom e-mailom stoji da je komercijalni let "Ryanaira" prizemljen silom.