Lukašenko prisilio avion da sleti u Minsk i uhapsio opozicionog blogera

 • 23.05.2021.18:36

Bjeloruske vlasti naredile su "Ryanairovom" avionu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhapsile jednog od glavnih opozicionih blogera i aktivista koji se u njemu nalazio, objavili su zvaničnici i aktivisti za ljudska prava.

Policija je privela Romana Protaševiča, čije je ime na popisu traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih protesta koji su izbili poslije Lukašenkove izborne pobjede.

Avion na liniji Atina-Vilnjus bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litvanije kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje aviona i državne novinske agencije. Eksploziv kasnije nije nađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je predsjednik Aleksander Lukašenko lično naredio ratnom avionu MiG-29 da preprati "Ryanairov" Boing.

Reagujući na tu vijest, litavski predsjednik Gitanas Nauseda zatražio je od Bjelorusije da pusti Protaševiča. U predsjednikovu saopštenju upućenom e-mailom stoji da je komercijalni let "Ryanaira" prizemljen silom.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program