Kina demantuje

"Majkrosoft": Kineski hakeri špijunirali ključnu američku infrastrukturu

  • Извор: Агенције
  • 26.05.2023. 08:23

Kineska hakerska grupa koju "sponzoriše država" špijunirala je američke ključne infrastrukturne organizacije, od telekomunikacija do transportnih čvorišta, tvrde zapadne obavještajne agencije i kompanija "Majkrosoft", a prenosi "Rojters".

Sagovornici ove agencije kažu da je riječ o jednoj od najvećih poznatih kineskih kampanja sajber špijunaže, dok Kina, međutim, negira umiješanost.

Google je hakerima isplatio preko 12 miliona dolara

Google je hakerima isplatio preko 12 miliona dolara

Na meti hakera, kako je naveo "Majkrosoft", bila je i teritorija američkog ostrva Guam, na kome su strateški važne američke vojne baze. One bi, navodno, bile ključne za odgovor na bilo koji sukob u azijsko-pacifičkom regionu, a trenutno su veliko komunikaciono čvorište koje višestrukim podmorskim kablovima povezuje Aziju i Australiju sa Sjedinjenim Državama.

Ali, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u četvrtak je istakla da su optužbe za hakovanje "kolektivna kampanja dezinformacija" zemalja "Pet očiju" odnosno obavještajnog saveza Sjedinjenih Država, Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije.

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Rusija i Kina opet zabrinule Zapad: Poslije 163 godine Vladivostok ponovo otvoren za Peking

Ona je ustvrdila da su kampanju pokrenule SAD iz geopolitičkih razloga i da izvještaj analitičara "Majkrosofta", "pokazuje da američka vlada širi svoje kanale dezinformacija izvan vladinih agencija".

"Bez obzira na različite metode koje koriste, ništa od ovoga ne može promijeniti činjenicu da su Sjedinjene Države imperija hakovanja", rekla je Mao na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) saopštila je da, kako bi identifikovala hakersku akciju radi sa partnerima uključujući Kanadu, Novi Zeland, Australiju i Veliku Britaniju kao i sa američkim Federalnim istražnim biroom.

Kanada, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland upozorile su da bi i one mogle biti na meti hakera.

Patrušev: U Ukrajini protiv Rusije ratuje Amerika

Patrušev: U Ukrajini protiv Rusije ratuje Amerika

Analitičari "Majkrosofta" tvrde da sumnjaju da ova kineska grupa, koju nazivaju "Volt tajfun", razvija sposobnosti koje bi mogle da poremete kritičnu komunikacionu infrastrukturu između Sjedinjenih Država i regiona Azije tokom budućih kriza.

"Od vitalnog je značaja da operateri ključne nacionalne infrastrukture preduzmu mjere kako bi spriječili napadače da se sakriju na njihovim sistemima", rekao je direktor britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbjednost Pol Čičester u zajedničkoj izjavi sa NSA.

Kineska grupa, aktivna je najmanje od 2021. godine, a mete su joj, kako piše Rojters, bile komunikacije, proizvodnja, komunalne usluge, transport, građevinarstvo, pomorstvo, vlada, informacione tehnologije i obrazovanje.

Novi Zeland je rekao da će raditi na identifikaciji svake takve zlonamjerne sajber aktivnosti u svojoj zemlji.

Šta čeka Amerikance ako se ne podigne gornja granica javnog duga

Šta čeka Amerikance ako se ne podigne gornja granica javnog duga

"Za nacionalnu bezbjednost naše zemlje važno je da budemo transparentni i otvoreni prema Australiji u vezi sa prijetnjama sa kojima se suočavamo", rekla je australijska ministarka unutrašnjih poslova i sajber bezbjednosti Kler O'Nil.

Kanadska agencija za sajber bezbjednost saopštila je da još nema izvještaja o kanadskim žrtvama ovog hakovanja. 

Rusi zaplijenili američku opremu, Amerikanci se ograđuju

Rusi zaplijenili američku opremu, Amerikanci se ograđuju

"Međutim, zapadne ekonomije su duboko međusobno povezane. Veliki dio naše infrastrukture je blisko integrisan i napad na jednu može uticati na drugu", rekla je O'Nil.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.