Predsjednik Francuske

Makron najavio nove mjere za uštedu vode, Francuzi protestuju

  • Извор: СРНА
  • 30.03.2023. 22:45

Predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je danas nove mjere za uštedu vode odbacujući višenedjeljna politička previranja zbog penzione reforme.

Desetine demonstranata koji ga pozivaju da podnese ostavku okupilo se u alpskom selu Savin-le-Lak uoči njegovog dolaska.

Dvije osobe su uhapšene prije nego što je i stigao na obalu najvećeg rezervoara slatke vode u zapadnoj Evropi, javlja AFP.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Manu, teško nama ako ćeš upravljati vodom kao što si radio sa penzijama".

"Postoji spor oko reforme, ali to ne znači da bi sve ostalo trebalo da stane. Moramo da nastavimo da radimo", rekao je Makron novinarima.

Makron je istakao da će od svih grana privrede biti zatraženo da smanje potrošnju vode do ljeta - ne samo u poljoprivrednom sektoru koji guta vodu, već i u energetici, industriji, turizmu i zabavi.

Poslije toplotnog talasa prošlog ljeta i rekordno malog broja padavina ove zime, Makron je rekao da želi da se u Francuskoj uvede recikliranje 10 odsto sve vode do 2030. godine.

"Odlučili smo da za pet godina pokrenemo 1.000 projekata za recikliranje i ponovnu upotrebu vode. Želimo da ponovo iskoristimo 300 miliona kubnih metara ili 3.500 boca vode po Francuzu godišnje", rekao je Makron.

Francuska trenutno reciklira manje od jednog procenta svoje vode.

Prošlo ljeto je bilo najtoplije zabilježeno u Evropi. Zima je takođe bila posebno suva u Francuskoj, sa rekordnim periodom od 32 dana bez značajnijih padavina ranije ove godine.

Nivoi podzemnih voda u zemlji su 1. marta bili 80 odsto niži od prosjeka.

Makronov plan za vodu, međutim, u sjenci je protesta i nezadovoljstva zbog njegovog penzionog plana koji uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju 62 na 64 godine.

Makronova vlada je 16. marta izazvala bijes naroda kada je usvojila zakon tako što je zaobišla glasanje u parlamentu pozivajući se na klauzulu Ustava.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм