Француски предсједник

Макрон: Нећу поднијети оставку без обзира на резултат избора

  • Извор: Агенције
  • 11.06.2024. 15:13

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас да неће поднијети оставку без обзира на резултат предстојећих парламентарних избора у Француској.

Макрон, који је најавио расписивање парламентарних избора након тешког пораза његове странке Препород на изборима за Европски парламент у Француској и побједе крајње десничарске странке Национално окупљање,  рекао је да “није Национално окупљање то које пише Устав”. 

 “Институције су јасне, као и мјесто предсједника без обзира на резултат”, рекао је Макрон за француски Фигаро, а пренео Политико.

Макрон је у недељу распустио француски парламент и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

Групација Обновимо Европу, којој припада и Макронова партија Препород, претрпјела је велике губитке на изборима за ЕП, који су одржани у недјељу, као и групација која окупља зелене странке.

С друге стране групације које окупљају крајње десничарске и десничарске партије, међу којима су Идентитет и демократија, чије је једно од заштитних лица Национално окупљање Марин Ле Пен, повећале су број мандата. 

Више мандата у новом сазиву ЕП имаће и Европски конзервативци и реформисти, којој припадају Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони. 

Највише мандата на изборима добила је Европска народна партија (ЕПП) десног центра, која ће заједно са Прогресивном алијанском социјалиста и демократа, остати једна од двије традиционално највеће политичке групације у ЕП.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: