Nacionalni zbor

Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona

  • 20.06.2021. 21:43

Desničarska francuska partija Nacionalni zbor Marin le Pen vodi u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja, pokazuju izlazne ankete poslije izbora na koje je izašao rekordno mali broj Francuza.

Tjeri Marijani iz Nacionalnog zbora osvojio je 33 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa, tri odsto više od Renoa Muselijea iz stranke Republikanci, koja je sklopila savez sa partijom francuskog predsjednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, prenio je Rojters.

Prema podacima dvije izlazne ankete, partija desnog centra Republikanaci nalazi se na prvom mjestu u prvom krugu regionalnih izbora u sjevernom regionu Ot-de-Frans, gdje vodi ispred krajnje desničarskog Nacionalnog zbora.

Stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspjela da pređe prag od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

Prema podacima anketne agencije Elabo, izlaznost širom zemlje je na rekordno niskom nivou, sa stopom uzdržanih od 68,5 procenata, jer su se glasači radije odlučili da uživaju u sunčanom danu poslije višemjesečnih ograničenja zbog Kovida-19, navodi Rojters.

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna.

Regionalni izbori su test popularnosti liderke desnice Marin Le Pen i njenog umjerenijeg imidža, manje od godinu dana prije narednih predsjedničkih izbora.

Le Penova je, kako se navodile ankete, rame uz rame s Makronom, prenio je evropski "Politiko".

Socijalisti i konzervativni republikanci (LR), koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Nacionalni zbor je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, naveo je "Juronjuz".

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.