Амерички милијардер

Маск спреман да учествује у обнови Газе: "Хамас мора бити уништен"

  • 27.11.2023. 16:07

Амерички милијардер Илон Маск је у разговору уживо на платформи Икс са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом током посјете Израелу рекао да "нема избора" осим да се уништи група Хамас како би се донијела боља будућност Гази.

Он се сагласио са Нетанијахуом да палестинска милитантна организација има геноцидне намјере према јеврејском народу, преноси "Тајмс оф Израел".

Маск, власник компаније "Икс" и извршни директор "СпејсИкса" рекао је да би желио да помогне у обнови Газе након рата, напомињући да је рехабилитација територије важан корак ка спријечавању будућег сукоба.

"Ако желите сигурност, мир и бољи живот за становнике Газе, онда морате уништити Хамас. Прво морате да се ријешите отровног режима као што је то урађено у Њемачкој и Јапану", рекао је Нетанијаху, на шта је Маск одговорио да нема другог начина и додао да жели да помогне, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да они "који имају намјеру да убијају морају бити неутралисани".

"Пропаганда мора да престане да обучава људе да буду убице у будућности. А онда, Газу треба учинити просперитетном. И ако се то деси, мислим да ће то бити добра будућност", поручио је амерички предузетник.

Маск је истакао да су цивилне жртве "неизбјежне" и да Израел покушава да их избјегне у свом рату против Хамаса.

"Треба ускладити чврст став и протјеривање терориста и оних који намјеравају да убију, а истовремено помоћи онима који су остали... Обично побједник кажњава губитника", додао је Маск.

Он је указао на обнову Њемачке и Јапана од стране савезника послије Другог свјетског рата као примјере како су напори за реконструкцију након великог рата и јасне побједе помогли да се обезбеди мир на дужи временски период.

"Надам се да ћете бити укључени. А чињеница да сте дошли овдје, довољно говори о вашој посвећености да покушате да обезбједите бољу будућност", рекао је израелски премијер Маску.

Маск данас борави у Израелу, током четвородневне паузе у борбама. Он је прошлог мјесеца оптужен за подстицање антисемитизма након што се сагласио са објавом у којој се тврди да Јевреји подстичу мржњу према бјелцима.

"Дјела говоре више од ријечи", написао је Маск на Твитеру, уочи данашње посјете Израелу, током које је предвиђено да се састане и са израелским предсједником Исаком Херцогом и породицама талаца које Хамас држи у Гази.

Нетанијаху је у септембру позвао Маска да успостави равнотежу између заштите слободног изражавања и борбе против говора мржње на друштвеној мрежи Икс.

Маск је раније рекао да се противи свему што "промовише мржњу и сукобе", укључујући било који садржај на платформи Икс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.