Опустјеле цркве

Масовно се затварају католичке цркве у Њемачкој, вјерници их напуштају

  • 25.02.2024. 21:35

У новембру 2022. је затворена црква Светог крста - једина католичка црква у четврти Елмшенхагн у њемачком граду Килу.

"Има их који су рекли да је за њих Црква умрла. Не и вјера, али институција", каже Рудигар Кркскотн, који живи у том дијелу града са 17.000 становника.

Он је с неколико истомишљеника узалуд протествовао против затварања цркве. Овај 79-годишњи католик наводи да су писали чак и Ватикану, али ни то није помогло. Кркскотн живи у том крају од 1980. Каже да је црква изграђена 1956. у већински протестантском Килу за потребе избјегличких католичких породица, пише Дојче Веле.

Цркве без новца

У Килу је слична судбина задесила пет католичких цркава. Разлог је - недостатак новца. У граду је понека црквена грађевина уступила мјесто стамбеном простору. Бројна су и службена напуштања Цркве.

Ствара се нова свјетска сила: Предвиђају јој невјероватан економски раст

Ствара се нова свјетска сила: Предвиђају јој невјероватан економски раст

Према црквеним подацима, у Њемачкој је од 2005. затворено 650 цркава. Од 2019. до 2023. забиљежено је просјечно 28 затварања годишње. Надбискупија Хамбург, којој припада и Кил, нарочито је погођена тим трендом, али се с истим феноменом суочавају финанцијски слабе бискупије, као што су Aхн или Есен.

Чак и у чисто католичком окружењу, као у Аугсбургу, долази до затварања цркава. Католичке црквене статистике биљеже 500 сакралних објеката мање у односу на претходно раздобље. Од 24.000 тих објеката, колико их је преостало, њих 22.800 су заштићени као споменици културе. То отежава рушење напуштених црквених објеката.

Евангеличке цркве, изгледа, нису толико снажно захваћене тим трендом.

Опустјеле цркве

Цркве у Њемачкој годишње губе стотине хиљада чланова. Прошле године је тек скоро сваки други Нијемац био члан неке од великих црквених заједница. 2022. Католичку цркву у Њемачкој напустило је преко пола милиона вјерника, што је рекорд.

Загрмили из Москве: Наш одговор ће бити оштар!

Загрмили из Москве: Наш одговор ће бити оштар!

Опустјеле цркве се понекад руше. Каткад се пронађу нови корисници, на примјер - православне кршћанске заједнице. Цркве се претварају у стамбене комплексе или домове за његовање старијих особа. У некима су сада галерије или су преуређене у пењачке центре. Постоје бивше цркве које су сада кафићи или "колумбарији" - просторије за чување пепела хиљаде покојника у урнама.

Матијас Зелман, католички теолог на Универзитету у Бохуму, каже да увиђа нужност смањења броја цркава, наводећи податак да одржавање једне црквене грађевине годишње кошта око 100.000 евра. А посјетиоца је све мање: према статистикама, свега пет до шест одсто чланова црквене заједнице посјећује недјељну свету мису.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)