Njemački kancelar

Merkel: Članice EU treba da razgovaraju sa Moskvom

  • 28.06.2021. 17:07

Za članice EU bolje je da o problemima u vezi sa Rusijom razgovaraju sa Moskvom nego da to čine međusobno, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je tokom obraćanja zajedničkoj parlamentarnoj skupštini Francuske i NJemačke putem video-linka rekla da bi na samit EU i Rusije trebalo da se razgovara o svim temama važnim za Uniju, kao i o onim gdje Brisel želi da sarađuje.

Prema njenim riječima, problemi u odnosima sa Moskvom uključuju "hibridne napade" kojima su, navodno, izložene sve članice EU, uključujući Francusku, NJemačku, Italiju i baltičke zemlje.

"Predsjednik /SAD DŽozef/ Bajden bio je jasan u vezi sa kibernetičkim napadima. Zašto Evropa ne može da učini isto?", naglasila je Merkelova.

Merkelova je istakla da bi EU mogla da se drži "zajedničkog stava" tokom potencijalnog radnog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uz napomenu da postoji dosta tema za diskusiju, kao što su Bjelorusija ili uticaj Rusije, odnosno Ukrajina i minski proces.

"Međutim, postoje i strateška pitanja, kao što su razoružavanje, mir i bezbjednost. Tu su još i pitanja budućnosti Sirije i Libije i možemo razgovarati sa ruskim predsjednikom da vidimo možemo li postići zajedničke rezultate", navela je Merkelova.

Ona je ponovila da o svim pomenutim pitanjima treba razgovarati sa Putinom, javio je TASS.

Potvrđujući da su odnosi EU i Rusije loši, Merkelova je podsjetila da su se pregovori vodili čak i tokom Hladnog rata, te da ne misli da će ćutanje dovesti do rješenja problema.

Merkelova je rekla i to da je EU izdvojila teme o kojima želi da razgovara sa Rusijom, te da se radi na formatu i uslovima održavanja razgovora sa Rusijom.

"To znači da smo napravili korak naprijed, ali tek treba da dostignemo cilj", dodala je Merkelova.