Između Ukrajine i Rusije

Merkelova posrednik u pregovrima?

 • Izvor: Srna
 • 18.06.2022.10:26

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoji mogućnost da bude posrednik u rješavanju konflikta između Rusije i Ukrajine.

Ona nije isključila mogućnost da bude posrednik, ali ne sada, već u kasnijoj fazi, dodavši da od nje "nije ni traženo da se umiješa".

Njemačka političarka je istakla da sukob u Ukrajini predstavlja "prekretnicu u evropskoj istoriji" i da se ruski predsjednik Vladimir Putin mora shvatiti ozbiljno.

Ocijenila je da su njene odluke dok je bila na funkciji kancelara i njen odlazak sa tog položaja možda imali uticaj na Putina da donese odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Merkelova je u intervjuu za njemačku medijsku mrežu RND navela da je prošle godine pokušala da razgovara sa Putinom o evropskom bezbjednosnom poretku, ali da ruski lider nije bio zainteresovan.

- Sa jedne strane, Putin nije više bio spreman za novi samit u stilu Normandijske četvorke, a sa druge strane nisam uspjela da uz ovaj, pokrenem dodatni rusko-evropski format za diskusiju o poretku evropske bezbjednosti - rekla je Merkelova misleći pritom na sastanke Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji su rezultirali sporazumima iz Minske 2014. i 2015. godine.

Ona je ponovila da stoji iza svoje odluke da blokira zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO 2008. godine, jer bi sličan postupak izazvao sukob sa Rusijom.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program