Između Ukrajine i Rusije

Merkelova posrednik u pregovrima?

  • Извор: СРНА
  • 18.06.2022. 10:26

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoji mogućnost da bude posrednik u rješavanju konflikta između Rusije i Ukrajine.

Ona nije isključila mogućnost da bude posrednik, ali ne sada, već u kasnijoj fazi, dodavši da od nje "nije ni traženo da se umiješa".

Njemačka političarka je istakla da sukob u Ukrajini predstavlja "prekretnicu u evropskoj istoriji" i da se ruski predsjednik Vladimir Putin mora shvatiti ozbiljno.

Ocijenila je da su njene odluke dok je bila na funkciji kancelara i njen odlazak sa tog položaja možda imali uticaj na Putina da donese odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Merkelova je u intervjuu za njemačku medijsku mrežu RND navela da je prošle godine pokušala da razgovara sa Putinom o evropskom bezbjednosnom poretku, ali da ruski lider nije bio zainteresovan.

- Sa jedne strane, Putin nije više bio spreman za novi samit u stilu Normandijske četvorke, a sa druge strane nisam uspjela da uz ovaj, pokrenem dodatni rusko-evropski format za diskusiju o poretku evropske bezbjednosti - rekla je Merkelova misleći pritom na sastanke Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji su rezultirali sporazumima iz Minske 2014. i 2015. godine.

Ona je ponovila da stoji iza svoje odluke da blokira zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO 2008. godine, jer bi sličan postupak izazvao sukob sa Rusijom.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина