"Фајненшел тајмс"

"Метро у Гази": Која је тактика израелске копнене офанзиве?

  • 30.10.2023. 16:14

Послије вишедневних најава, Израел је протеклог викенда покренуо офанзиву "ограниченог опсега" на Појас Газе. Разлог је, кажу званичници, да јеврејска држава жели максимално да искористи своју ватрену надмоћ над Хамасом, минимализује ризик и губитке и, истовремено, избјегне увлачење других супарника у сукоб.

На тактичком нивоу, мањи опсег значи да је копненим трупама лакше да добију блиску ваздушну подршку, што је кључно за улазак у дијелове сјеверне Газе, гдје је Хамас провео године припремајући одбрану, рекла је "Фајненшел тајмсу" особа упозната са борбеним плановима Израела.

Израелски тенкови надомак Газе

Израелски тенкови надомак Газе

Званичници кажу да ће борбе у Гази бити интензивне: Хамас је обучен за урбану борбу и изградио је огромну мрежу тунела, названих "Метро у Гази", помоћу којих се њихови борци и оружје неопажено крећу. Група, такође, има арсенал противтенковског оружја и импровизованих експлозивних направа.

"Једина ствар која је гора од борбе на урбаном терену је борба у рушевинама. Има толико мјеста гдје могу да се сакрију и изведу засједе", рекао је Ејал Хулата, који је до раније ове године био предсједник Савјета за националну безбједност Израела. "Када израелска војска постане статична, она је рањивија. Зато их видите у спором, али сталном покрету".

САД мијења однос према Израелу?

САД мијења однос према Израелу?

Званичници кажу да постепено јачање снага у Појасу Газе има за циљ смањење вјероватноће да се Хезболах, моћна либанска милитантна група коју подржава Иран, "придружи" сукобу.

Постављање мањег броја трупа у Гази, такође, значи да би људство могло лакше да буде распоређено на сјевер, ако би Хезболах ушао у рат, каже извор упознат са борбеним плановима Израела.

Струка сматра - Ако је ово разлог зашто Израел чека са офанзивом, онда пријети ратна катастрофа

Струка сматра - Ако је ово разлог зашто Израел чека са офанзивом, онда пријети ратна катастрофа

Иако постоје они који сматрају да су размјере почетног упада знак да Израел тежи нечему мање амбициозном од уништења Хамаса, Израел инсистира да неће подлећи "међународном притиску" и да ће потпуно разорити Хамас.

Интересантна је и млака реакција Хамаса на инвазију. Група није испалила много противтенковских пројектила на оклопна возила ИДФ-а, што је нагнало многе да се запитају шта Хамас крије, нарочито ако се зна да је израелска обавјештајна служба раније овог мјесеца спектакуларно погрешно процијенила способности и намјере групе, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?